Hlavní navigace

Česko vyjednalo kompromis, evropský Chips Act na výrobu čipů byl schválen pro další fázi

1. 12. 2022

Sdílet

Onsemi Rožnov pod Radhoštěm Autor: Onsemi

Příprava takzvaného zákona o čipech (Chips Act), který má v Evropě zmobilizovat 45 miliard eur na výrobu čipů, postoupila do další fáze. České republice se v rámci předsednictví v Radě Evropské unie podařilo vyjednat kompromis, takže byl dnes jednomyslně schválen takzvaný obecný přístup.

Evropa má dnes globální podíl na produkci čipů na úrovni osmi až devíti procent, přičemž v roce 2000 to bylo 24 procent. Chips Act chce číslo do roku 2030 dostat na 20 procent.

Jak jsme na Lupě psali, Česko muselo vyřešit kompromis mezi zájmy zemí sedmadvacítky. Nejviditelnější změnou oproti původnímu návrhu Chips Actu z pera Evropské komise je fakt, že veřejné peníze na stavbu polovodičových továren budou moci získat i projekty, které se nezaměřují pouze na ty nejvyspělejší procesy.

Zároveň došlo ke změnám ve financování. EU původně chtěla uvolnit 1,65 miliardy eur z programu Horizon Europe a stejnou částku z Digital Europe. Z druhého programu nakonec půjde o 400 milionů eur méně.

“Obecný přístup nicméně doprovází prohlášení Rady EU, aby Evropská komise hledala další zdroje financování, aby se rozpočet vrátil,” řekl Patrik Budský z týmu ministryně pro vědu, výzkum a inovace, který na Chips Actu za Česko spolupracuje.

Dalších 11 miliard eur mají poskytnout členské státy. Zbytek z plánovaného rozpočtu 45 miliard eur ideálně mají vložit samotné firmy.

Chip Act tak míří do dalších fází a v příštím roce ho projedná Evropský parlament. O celém kontextu čtěte v našem předchozím článku.

EU chce za 45 miliard eur zastavit zaostávání ve výrobě čipů. Klíčová vyjednávání vede Česko Přečtěte si také:

EU chce za 45 miliard eur zastavit zaostávání ve výrobě čipů. Klíčová vyjednávání vede Česko

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).