Hlavní obsah

Kamerun - Brazílie 1:0SESTŘIH: Kanárci poprvé na MS prohráli, Kamerunu to ale k postupu nepomohlo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
90. Aboubakar 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Kamerunu na mistrovství světa překvapivě porazili Brazílii 1:0, ale ve skupině G obsadili třetí místo a neprošli do vyřazovací fáze. Kanárci navzdory první ztrátě na katarském turnaji postoupili z první pozice a v pondělním osmifinále vyzvou Jižní Koreu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kamerun - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Utkání v Lusailu rozhodl ve druhé minutě nastaveného času kapitán Vincent Aboubakar, který byl vzápětí vyloučen. Pětinásobní světoví šampioni prohráli poprvé po 17 utkáních. Kamerunci na MS zvítězili poprvé od roku 2002 a po devíti zápasech. Brazilce doprovodilo do osmifinále Švýcarsko díky výhře 3:2 nad Srbskem.

Brazilský trenér Tite s vědomím jistého postupu výrazně pozměnil základní sestavu, v níž stále chyběl zraněný útočník Neymar. Tým vedl devětatřicetiletý bek Daniel Alves jako nejstarší brazilský kapitán v historii mistrovství světa. Kamerunské mužstvo podruhé za sebou postrádalo brankáře Onanu, jenž po hádce s trenérem Songem odcestoval domů. Stejně jako proti Srbsku gólmana Interu Milán mezi tyčemi zastoupil Epassy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Srbsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Foto: Dylan Martinez, Reuters

V těsném souboji Brazilec Gabriel Jesus (vpravo) a André-Frank Zambo Anguissa z Kamerunu.

Ten se poprvé blýskl ve 14. minutě proti hlavičce Martinelliho. Brazilci měli ve zbytku první půle převahu, ale větší šanci si vytvořili až v nastavení, kdy další Martinelliho pokus vyrazil Epassy. Jeho protějšek Ederson těsně před pauzou skvělým zákrokem zneškodnil Mbeumovu hlavičku.

Kamerunci zahrozili i v úvodu druhého poločasu, kdy Aboubakar těsně minul branku. Aktivní Martinelli se potřetí dostal do zakončení, jenže vzájemný souboj znovu vyhrál Epassy. Brankář saúdskoarabského týmu Abhá nadále zářil a zneškodnil i rány Antonyho a Militaa.

Brazilci poté hodně ubrali a šetřili síly. I Kamerunci se ale do útoku dostávali jen sporadicky, například Ntchamovu střelu v 89. minutě zastavil Ederson. Na druhé straně Bruno Guimaraes neuspěl v nadějné pozici po přihrávce dalšího náhradníka Raphinhy.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Brazilský brankář Ederson.

Ve druhé minutě nastavení Kamerun nečekaně poslal do vedení hlavou Aboubakar, pak ale při oslavě svého druhého gólu na turnaji svlékl dres a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Brazilci inkasovali poprvé na letošním šampionátu.

Kanárci krátkou početní výhodu nevyužili, zřejmě při největší šanci na vyrovnání Bruno Guimaraes zblízka netrefil branku. Kameruncům premiérová výhra nad Brazílií k postupu nestačila, protože v konečné tabulce ztratili dva body na Švýcary.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Střelec jediného gólu Vincent Aboubakar z Kamerunu.

MS ve fotbale v Kataru - Skupina G (Lusail):
Kamerun - Brazílie 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Aboubakar. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker (všichni USA) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Tolo, Kunde, Fai Collins, Aboubakar - Militao, Bruno Guimaraes. ČK: 90.+3 Aboubakar. Diváci: 85 986.
Kamerun: Epassy - Fai Collins, Wooh, Ebosse, Tolo - Anguissa, Kunde (68. Ntcham) - Mbeumo (64. Toko Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (86. Ngom Mbekeli) - Aboubakar. Trenér: Song.
Brazílie: Ederson - Daniel Alves, Militao, Bremer, Alex Telles (55. Marquinhos) - Fabinho, Fred (55. Bruno Guimaraes) - Antony (79. Raphinha), Rodrygo (55. Éverton Ribeiro), Martinelli - Gabriel Jesus (64. Pedro). Trenér: Tite.
Souhrn pátečního programu MS v Kataru naleznete ZDE
Konečná tabulka skupiny G:
1.Brazílie32013:16
2.Švýcarsko32014:36
3.Kamerun31114:44
4.Srbsko30125:81

Reklama