Můj kousek štěstí

Zachraňte své nervy jídlem

Mléčné výrobky si dopřávejte denně v různých formách – sýry, jogurty, zakysané mléko...

Ve stresu máme někdy nutkání víc jíst a omlouváme to tím, že je třeba nervy obalit, aby byly odolnější. Co když ale nervy potřebují opravdovou pomoc?

Existují onemocnění nervů, k jejichž zmírnění můžeme přispět i správnou dietou. Jedním z těchto onemocnění je neuropatie.

Co je to neuropatie?

Označují se tak poruchy jednoho nebo více nervů, zejména periferních, díky nimž například cítíme teplo, zimu, bolest či dotek. Ovlivnit ale může i nervy celého těla. Příznaky mohou být mírné, ale mohou také vést až k invaliditě.

Jak vzniká a komu hrozí

U někoho se objeví po úrazu nebo nemoci, jiného potká jako následek vrozené vady či autoimunitního onemocnění. Často bývá příčinou neléčená nebo zle léčená cukrovka, na vině mohou být i nádory.

Více jsou ohroženi lidé s vysokým krevním tlakem, obezitou, špatnou funkcí štítné žlázy, ledvin či jater i ti, kterým ve stravě chybí některé vitaminy nebo nadměrně holdují alkoholu. Pokud se neléčí, v krajních případech může dojít i k amputaci končetiny.

Začíná nenápadně

Máte najednou pocti, že ztrácíte cit při dotyku, nebo jste na něj naopak silně citliví? Máte časté mravenčení v končetinách, neopodstatněnou bolest či nerozeznáte horko a chlad?

Pak byste to neměli brát na lehkou váhu – může jít o neuropatii. Tu potvrdí nebo vyvrátí na základě testů pouze lékař.

Pomozte si dietou

Léčba neuropatie patří do rukou odborného lékaře, ale hodně k ní můžete přispět i sami. Vsaďte na zdravou stravu! Neuropatická dieta se od té běžné tolik neliší.

Snažte se udržovat hladinu cukru v krvi co nejblíže normálním hodnotám – kontrolujte si příjem sacharidů, vyřaďte pečivo z bílé mouky, ale i rýži a těstoviny. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

Důležitý je dostatek vitaminu B12, jeho bohatými zdroji jsou např. játra, ledviny, maso, ryby, žloutek, mléko a mléčné výrobky. Příjem z běžné stravy obvykle nestačí, nebojte se proto sáhnout po doplňcích stravy.

Další prospěšné látky, které mohou mít vliv na zmírnění příznaků neuropatie, jsou omega-3 mastné kyseliny. Najdete je v rostlinných olejích, rybím mase apod.

Zkusit můžete i rybí nebo pupalkový olej. Také kur­kumin je na zmírnění bolestí malý zázrak. Jezte častěji menší porce, k tomu se věnujte pravidelné pohybové aktivitě a užívejte předepsané léky.

A co cvičení?

Hodně lidí si klade otázku, zda při neuropatii cvičit – obávají se, že by si mohli spíš ublížit. Cvičení ale rozhodně pomáhá. Doporučit lze rehabilitační cvičení pod dohledem fyzioterapeuta.

Při něm se využívají různé techniky a pomůcky k protažení zkrácených svalů, rozhýbání kloubů zvýšení stability apod. Na doma vám pak odborníci doporučí vhodné cviky přímo „na tělo“.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden