Hlavní navigace

ČTÚ vydal mobilní aplikaci NetTest pro měření rychlosti internetu, zatím jen pro Android

5. 12. 2022

Sdílet

NetTest - ČTÚ - rychlost internetu - měřák Autor: ČTÚ

Český telekomunikační úřad vydal NetTest také jako aplikaci pro mobilní zařízení, prozatím pouze pro Android. Pomocí telefonu je tak možné si změřit rychlost připojení. Na Google Play Store je k dispozici pod názvem CTU-NetTest.

Regulátor upozorňuje, že jde o první oficiální verzi appky a že na některých zařízeních mohou být některé funkce omezené či nedostupné.

“Měřit je třeba ve volném prostředí, zhruba ve výšce 1,5 m a zařízení by se nemělo hýbat. Samozřejmostí je vypnutá Wi-Fi a zapnutá GPS. Je třeba podotknout, že měření spotřebuje poměrně vysoký objem dat, dle rychlosti mobilní sítě cca 200 MB i více. Měření provedené v místě s nedostatečnou úrovní mobilního signálu je ve výsledku měření označeno jako chybné. Takové měření je doporučeno v dané lokalitě opakovat pro případ, že pouze došlo k zakolísání úrovně v místě měření,” shrnuje ČTÚ.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 12. 2022 14:33

    Robin77

    Tak je videt, kde jsou priority CTU. Nejaky kartel, nebo predrazena data, na to kaslou, naopak prijdou s aplikaci ktera vam spotrebuje data z vaseho omezeneho tarifu. Kdyz nekdo nameri tou jejich aplikaci ze ma download rychlost 1Mbps, co to v praxi znamena? Vubec nic, protoze jednak fyziku neochcijes a taky mobilni operator uvadi rychlost AZ. Vyhozene prachy z rozpoctu CTU. Gratuluji soudruhum z CTU, uz by to snad mohli prekonat jenom vyhlasenim ze ceny mobilniho pripojeni jsou levne a ze mobilni operatori by meli zdrazit o 500%.

  • 5. 12. 2022 21:12

    MP

    Nevím jak na Androidu, ale verze na PC stále hlásí, že došlo k chybě, zkuste to později. A na Androidu to zkoušet nebudu, nechci přijít o data a celkem mě tam rychlost nezajímá, stačí mi.

  • 5. 12. 2022 21:34

    horde

    to muselo dát sakra práci vymyslet nějaký "neotřelý" název dané app.. :( (bljící smajlík tu žel na výběr není)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).