Moje šťastná hvězda

Síla všemocného a zdravého česneku

Česnek lze považovat za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. A tím to zdaleka nekončí.


Podporuje pocení, pročišťuje dýchací cesty, podporuje odkašlávání a odstraňuje střevní parazity. Kromě toho stimuluje krevní oběh, pomáhá léčit křečové žíly a zabraňuje jejich vzniku.


Pravidelná konzumace snižuje vysoký krevní tlak, zpomalí kornatění cév, čímž se můžete vyhnout infarktu a mozkové mrtvici. Pozitivní účinky má i na náš mozek. Chrání mozkové buňky před degenerací, zlepšuje paměť a zmírňuje únavu. Oceníte ho i v případě, že chcete zhubnout.


Stroužky česneku můžete užívat nejen vnitřně, hodí se i pro vnější užití.

Jak ho užívat, aby pomáhal

Ideálně v čerstvé formě. Lze jej ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Výborná je i šťáva z čerstvého česneku či česnekový olej. Na trhu jsou pak k dostání nejrůznější česnekové tinktury či pilulky. Na bolesti v krku pomáhá česnekový čaj se lžičkou medu.

Připravte si čaj

Uvařte litr vody, nechte mírně vychladnout a přidejte 4–5 najemno nasekaných stroužků česneku, čerstvou citronovou šťávu a dle chuti med. Pijte 3–4 šálky denně, a to jak teplé, tak studené. Nikdy ale čaj znovu nepřevařujte, ztratil by své léčivé účinky.

Česnek působí i jako účinný imunitní stimulant.

Česneková tinktura na kašel

Je výborná nejen pro celkovou očistu a regeneraci organismu, ale působí i jako účinný imunitní stimulant. Na výrobu budete potřebovat 300 g naloupaného česneku, který nakrájíte na drobné kostičky nebo rozmačkáte v česnekovém lisu. Připravený česnek zalijte 200 ml 40% alkoholu.

Zlehka promíchejte a přelijte do tmavé uzavíratelné láhve. Obsah několikrát silně protřepejte. Nechte stát deset dní na chladnějším tmavém místě a každý den protřepávejte. Poté přeceďte tinkturu přes sítko nebo plátýnko a uschovejte ji do tmavších lahviček.

Zabere i pouhý plátek

Stroužky česneku nemusíte užívat pouze vnitřně, ale hodí se i pro vnější užití – na opary, bradavice a plísně. Česnek se musí rozmačkat, přiložit na ránu, zavázat a nechat několik hodin působit. Oloupaný plátek česneku zabalený v gáze lze rovněž vložit do ucha a léčit jím tak nepříjemné ušní infekce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden