Stane-li se Babiš prezidentem, bude to i zásluhou historika Petra Blažka

Jan Šícha

Pokud by se Andrej Babiš nakonec stal prezidentem, na podseknutí kampaně generála Pavla v jejím počátku se bude vzpomínat jako na jeden z klíčových momentů. V době války je to jako střelit se do kolena.

Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k jejímu opakování. Paradoxně však k jejímu opakování přispívá i ten, kdo je do ní zavrtán natolik, až není schopen pohlížet do budoucnosti. Foto Facebook Generál Pavel

Akademička Danuše Nerudová v průzkumech dotahuje generála Petra Pavla. Směle lze napsat, že se blížíme k Drahošovi číslo dvě. Moc rád bych měl prezidentku, ale představa střetu nepolitické postavy s politickým a podnikatelským Otesánkem, mi prostě vychází v Otesánkův prospěch. A budu-li se mýlit, budu moc rád.

Babiš jen rozšiřuje portfolio, bobtná. Dělá to, co mu léta dobře prochází. Nejdříve obsadil zdroje národní výživy. Také jeho média lidi krmí — slovy, totiž pravdami. Babiš vlastní procentuálně nejsilnější politickou stranu. A tebe, Hrade, by taky rád pozřel.

Andrej Babiš má na plakátech jemný stříbřitý nádech. Připomíná sochu. Až usedne na Hradě, budeme se ptát, jak to celé začalo.

Začalo to tak, že tu v době války Ruska proti Ukrajině byla kandidatura někdejšího vojáka, který jako někdejší šéf českého generálního štábu rozumí obranným zájmům této země, a jako někdejší činovník NATO má ta správná telefonní čísla na lidi v Evropě a za oceánem.

Řeklo by se, že docela klika, na desetimilionovou zemi, která kandidáta vygenerovala navzdory neschopnosti demokratické politické elity. Generál Pavel spěl ke kandidatuře ještě před útokem Ruska na Ukrajinu.

Pavel Fischer, další prezidentský kandidát, by se jako bezpečnostní expert s velmi širokým dalším záběrem také velmi hodil. Dvojitá a nezasloužená klika. Uvažovat v této chvíli o Babišovi je jako střelit se do kolena.

Na samém startu kampaně generála Petra Pavla vystoupil historik, pan doktor Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů. Zde stál, a nemohl jinak. Kampaň proti generálovi mu otiskli v Právu, které patří někdejšímu komunistickému dopisovateli z Moskvy.

Ústav pro studium totalitních režimů by mohl dostat čestné označení transfúzní stanice na zlou krev. Byla tam za údajně pravověrného vedení, za údajně revizionistického vedení, bude tam asi vždy. Všichni jsou v Ústavu zvyklí na vztahy, které by měly být spíše předmětem jeho bádání.

Blažek strhl pozornost na generálovu kolaboraci s normalizačním režimem. Jediná relevantní otázka zní, zda se může jednat o spícího agenta Moskvy. S pravděpodobností blížící se jistotě nemůže. Zbytek jsou nesmysly. Efekt podetnuté generálovy kampaně jde daleko za věcnou debatu o minulosti. Zbyl negativní pocit, který v čase pocitů možná od volby generála odradí klíčové zlomky voličstva.

Když vše dopadne jako vždycky, ve druhém kole prezidentské volby s Babišem prohraje Danuše Nerudová. Zeman posledně varoval před Drahošem a uprchlíky. Však oni zas povstanou nějací noví uprchlíci.

Minulostní politika, která u nás oficiálně neexistuje, může oslavit velký úspěch. Klíčovým posílením Babišova portfolia nás minulostní politika spolehlivě vrátí notný kus do minulosti. Možná ne hned totalitní, ale autoritativní určitě. Babiš svou sympatii k Orbánovi nijak netají.

Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k jejímu opakování. Zní okřídlený citát. Kdo je zavrtán do minulosti tak, že nevidí, kudy ji překonat, nezaslouží si nic jiného, než opakování toho, co už zná.

Diskuse
JP
December 6, 2022 v 11.21
"Vyšší zájem"

Sdělení autora článku tedy je: zavřete oči, zavřete ústa, přestaňte se zajímat o pravdu - jediné o co se jedná aby byl na Hrad zvolen náš kandidát!

Jan Šícha se vůbec nezajímá o kauzu jako takovou; tedy o to, zda kandidát na úřad prezidenta Petr Pavel byl či nebyl komunistickým kádrovákem, zda mlžil či nemlžil ohledně svého životopisu. Jan Šícha jako svůj hlavní "argument" používá fakt že historikovi Blažkovi jeho odhalení problematických momentů v minulosti P. Pavla "otiskli v Právu, které patří někdejšímu komunistickému dopisovateli z Moskvy". Jan Šícha tu tedy používá navlas těch metod dehonestace, kterou používalo svého času Rudé Právo: kde nejsou argumenty, tam našeho protivníka "setřeme" tím, že poukážeme na to že je v tom či onom žoldu, že je tím či oním způsobem zaprodaný.

Oproti tomu Jan Šícha jako hlavní důvod toho, proč by měl být zvolen P. Pavel uvádí, že tento zná "ta správná telefonní čísla" na lidi v Evropě i za oceánem.

Totiž, tato formulace "znát správná telefonní čísla" vždy velmi zavání systémovou korupcí; bezprostředně evokuje vzpomínku na "hochy kteří spolu mluví".

Snad nám Jan Šícha prozradí, jakými specifickými "telefonními čísly" vládne Petr Pavel, která by zůstala utajena novému prezidentovi. Nedozví se snad dejme tomu nová prezidentka telefonní číslo na generálního sekretáře NATO? Nebo jí americká ambasáda - z důvodů vojenského utajení - odmítne prozradit telefon amerického ministra obrany?!...

(Ex)generál Petr Pavel na mě působí v zásadě solidním dojmem, a neměl bych žádné problémy s tím, kdyby byl zvolen prezidentem. Nicméně - to se nedá nic dělat - v jeho životopisu zřejmě jsou nějaká nemálo problematická místa, a je naprosto legitimní na ně poukázat.

Přitom já sám bych mu nijak neměl za zlé samotnou skutečnost, že byl podle všeho (i když on sám to popírá) školen na vojenského zpravodajce, tedy špióna; a neměl bych mu za zlé ani jeho komunistické přesvědčení. - Je nutno si uvědomit, že pro vojenskou kariéru se rozhodl ve čtrnácti letech, kdy je sotva možno mít nějaký větší politický přehled; a navíc pocházel z rodiny, kde se mu dostalo "náležité" ideové výchovy. Vše další pak už bylo čistě dílem vymývání mozků ze strany pracovníků vojenského ideologického aparátu. (Více bych mu už zazlíval že se v kauze "Několik vět" sám podle všeho zachoval jako kádrovák. Alespoň je mu to takto vytýkáno.)

Já bych mu dokonce ani neměl nijak zvlášť za zlé, že ve svém životopisu vynechal (či "vyžehlil") některé sporné body. Svůj životopis v souvislosti s poslední volbou německého kancléře takto "vylepšovala" i sympatická Annalena Baerbocková, nynější německá ministryně zahraničí.

Smůla pro Petra Pavla je, že se do svého životopisu zamotal tak, že už z této pasti nemůže ven. Když už se jednou rozhodl tvrdit že byl školen na "vojenského diplomata" a nikoli na vojenského špióna, pak už nemůže přiznat opak. Musí tedy mlžit, uhýbat, odmítat přímé odpovědi. Svým způsobem se tedy dostává do velmi podobné pozice jako svého času Babiš, s jeho spoluprací se Státní Bezpečností.

Ještě jednou tedy: nemám žádných zcela zásadních námitek proti prezidentskému kandidátovi Petru Pavlovi. Téměř každý má ve své minulosti nějaká problematická místa, a je samozřejmé, že nechce aby se dostala na veřejnost.

To ovšem nijak neznamená, že - když už se tyto momenty stanou součástí veřejné diskuse - že by se měla (z jakýchsi "vyšších zájmů") hrát jeho vlastní hra, že by se mělo zakazovat veřejně mluvit pravdu, a že by se - zákeřným a nevěcným způsobem - měli dehonestovat ti, kteří o této pravdě píší.

IH
December 6, 2022 v 13.01
Bravo!

Dá se to někde podepsat?

Když už jsme u vhodnosti kandidátů, tak kromě bezpečnosti a armády je prezident silný i v zahraniční politice. Pak je ale přece třeba vyzdvihnout Jaroslava Baštu -- disidentská minulost, velké zkušenosti v diplomacii..... zrovna nedávno jsem četl jeho článek, jak Člověk v tísni už už chtěl svrhnout ázerbajdžánskou vládu, ale díky začátku války Západu proti Rusku to bylo bruselskými globalistickými elitami odpískáno. Nicméně neziskovky prý svrhávají vlády po celém světě úplně běžně...

Věděli jste to? Já teda ne.

Ten rozhled! Ten přehled!! To vědomí navenek skrytých souvislostí!!!

To je kandidát!

Jaroslav Bašta for president.

PK
December 6, 2022 v 14.36
Já bych přiřadil ještě Jindřich Šídla

Ten nedávno dal najevo velkou nelibost nad Pavlem Rychetským, že si dovolil též jasně říci na Babiše svůj názor.

Navíc nás Šídlo už připravuje na to, že Babiš prezidentem zas nebude taková katastrofa, protože prý "pořád ještě nebudeme žádné Bělorusko".

No tak pak je ale všechno v pořádku, že. Hlavně že bude "legrace" a vždycky dost materiálu pro "Šťastné pondělí".

MP
December 6, 2022 v 15.39
Přece jen ...

On tedy nebyl general Pavel kontráš a jednalo se o lživou kampaň?

Nebo se Jan Šícha akomodoval mládí svého kandidáta a sděluje nám: Máš pravdu, soudruhu, ale podívej, komu ta tvoje pravda prospívá?

PK
December 7, 2022 v 0.31

Když to vyjde, bude to takový derby: "estébák" proti "rozvědčíkovi" :-)

Jeden neví koho volit dřív. A jednoho taky potěší, že bez bývalých zasloužilých komunistů to ani 33 let po revoluce prostě nejde :-)

A co teprve ten Pavlův skvělý kádrový posudek. Lahůdka :-)

Kdyby se to náhodou obrátilo, tak alespoň kluci budou vědět co a jak, v marxismu-leninismu jsou jistě kovaní. A možná ještě i umí rusky :-)

Jak se praví v Kurvahošigutntág (Chytilová už několik let po revoluci brilantně vystihla, co nás čeká): "Mně jako komunistovi by nevadilo, žes nevstůpil, ale žes vystůpil"

PK
December 7, 2022 v 1.00

Ale vážně: ideologicky vzato jsou Babiš s Baštou zástupci "národního" kapitálu se smířlivějším vztahem k Číně a snad i, hlavně v případě Bašty, k Rusku a na druhé straně Pavel s Nerudovou reprezentanti západního kapitálu, hlavně německého a amerického.

Odhlédnu-li od zahraničně-politické orientace, je rozdíl mezi nimi de facto minimální. Pochybuji, že kdokoli z nich bude chtít např. zvedat daně bohatým či třeba masivně stavět sociální byty (pominu-li, že prezidentovi možnosti v této věci jsou spíše rétorické).

Jak myslím říkal svého času Chruščov, když tuším reformoval Nejvyšší sovět: " Ty volby na Západě jsou fraška, ale něco podobného (symbolického) u nás v Sovětském svazu stejně zavedeme, lidi to bude bavit" :-)

JP
December 7, 2022 v 9.39

Ostatně, já už dávno prosazuji názor, že pozici českého prezidenta by měl vykonávat King-Kong. Má zaručeně čistý kádrový profil, není zatížený žádnou ideologií; a nemalá část české populace by v něm mohla - po Klausovi a Zemanovi - opět nalézt svého vytouženého silného lídra, který se vší razancí prosazuje výhradně naše vlastní zájmy.

Jenom - bohužel - doposud nezná "ta správná telefonní čísla"...

PK
December 7, 2022 v 9.42

Pokud bych i já měl doplnit podnětný příspěvek soudruha Krupičky, nejhorším kandidátem je samozřejmě Středula - představitel žluťáckých odborů, kolaborujících s domácím i mezinárodním kapitalismem.

MP
December 7, 2022 v 11.45
Pavlu Krupičkovi

Ono je úplně jedno, jestli bude budoucí český prezident chtít zvednout daně nebo stavět byty. Nemá co mluvit ani do jednoho? A totéž se týká jeho vztahu k Činė nebo Rusku.

PK
December 7, 2022 v 18.32

Musím dát v něčem za pravdu jak panu Profantovi, tak panu Kolaříkovi či Poláčkovi.

Pokud je tento stát do velké míry řízen z Bruselu či Washingtonu, a podle některých statistik je většina českých zákonů implementována právě z Bruselu, tak český prezident, jak píše pan Profant, "do toho nemá co mluvit". Proto také, jak píše pan Poláček, by Petr Pavel byl pro post tento vhodným kandidátem. Je to voják a je zvyklý poslouchat povely. Ať už z Moskvy, Washingtonu, Bruselu či odjinud. Petr Pavel by mohl být tím správným člověkem, který bude trpělivě čekat na telefonu, až mu nějaký ten úředník z Berlína či Bílého domu zavolá, co je třeba zařídit.

A tím se dostáváme i k panu Středulovi, kterého pan Kolařík zřejmě správně označil za jakéhosi kolaboranta západního kapitálu. Pro levicovějšího voliče, kritičtějšího k EU a smířlivější k Rusku, od něhož si tento slibuje levnější ropu a plyn a tím pádem menší inflaci a riziko hospodářské krize, je Středula jako kandidát na Hrad z tohoto důvodu málo přijatelný. Proto také pravděpodobně selhal jako svolavatel demonstrace na Václavském náměstí, na kterou přišlo násobně méně lidí, než-li na zdejší dřívější demonstraci "dezolátů" a zřejmě proto se poté výrazně propadl v průzkumech veřejného mínění. Ač se Středula profiluje levicověji, než ostatní kandidáti na Hrad, tak podle všeho nepochopil zahraničně-politický kontext současné krize a nedokázal, na rozdíl od Andreje Babiše či pana Bašty, nabídnout vhodnou, nacionalistickou, alternativu jejího řešení.

MP
December 7, 2022 v 19.24
Ne pane Krupičko

Český prezident nemá mluvit do sociální, hospodářské a zahraniční politiky státu - i když té posledně jmenované může významně pomoct (jako Václav Havel) nebo škodit (jako Miloš Zeman). Pokud nějaký kandidát slibuje prosadit něco v těchto oblastech, pak je buď ignorant (který neví, co mluví), nebo grázl (který vědomě lže). Kam zařadíte Středulu nechám na Vás ... U Babiše a Pavla je zařazení dost jasně.

PK
December 7, 2022 v 21.08
Jsem rád,

že mi Krupička potvrdil můj dojem, že Středulu pravověrní extrémní levičáci vůbec neberou na vědomí.

Takže je taky jasné, koho budou volit pro jistotu už v 1. kole, "aby se netříštily levicové hlasy".

PK
December 7, 2022 v 21.13
Taky se opět potvrzuje

to, že našim extrémním levičákům nejde ani o ty daně, ani o to "sociální bydlení".

Nic takového. Jak bezelstně přiznává Krupička, jde jim o "zahraničně-politický kontext".

Čili o Rusko. O kolaboraci s Ruskem. O kolaboraci s nepřítelem.

PK
December 8, 2022 v 0.46

Jinak bych také jako pan Šícha tipoval Babiše na vítěze, sázky na něj jsou u sázkových kanceláří kolem tří ku jedné, poměrně zajímavý kurz. Překvapit by mohl Jaroslav Bašta, kterého zmínil pan Morbicer, na druhé kolo to stačit nebude, ale risknul bych na něj možná vsadit nějakou menší částku u Fortuny: do pátého místa je tam kurz šest ku jedné. Případnou výhru bych pochopitelně věnoval na rozvoj mezinárodního dělnického hnutí :-)

Člověk musí z toho kapitalismu vytěžit maximum. Přeji hezký den :-)

PK
December 8, 2022 v 8.29

Takže ruská filcka Krupička má tendenci k sázkaření, čili je naděje, že skutečně skončí na ulici.

Držme palce.

MP
December 8, 2022 v 8.50
Pavlu Kolaříkovi

Jste věčný optimista, který nachází jakousi srozumitelnou souvislost jednání lidí i tam, kde není. Například racionalizujete nenávistné blábolení do srozumitelné figury ruského kolaboranta.

Ale jak věděli už Voskovec a Werich, blábolit lze nejen za cizí peníze, ale i z blbosti a nejčastěji "částečně za cizí peníze a převážně z vlastní blbost", přičemž se ta vlastní blbost projevuje hlavně tím, že dotyčný opakuje zdarma žvásty, Za které si jiný nechal mastně zaplatit.

IH
December 8, 2022 v 23.06

Já u pana Krupičky oceňuji ..ehm ..smysl pro humor. To je dnes - obecně - vzácná devíza. Dokonce i je-li jaksi šibeniční, dobíravý, ba třeba trochu pózou. Vím, že není snadné držet se v rozmarném rozpoložení, zvlášť když člověk má důvod být s spokojen s děním jen tu a tam.

PK
December 9, 2022 v 10.14

Děkuji pane Horáku. A to znáte ten, jak chlápek leze na Klárově po kolenou a jí trávu?

Tak on jí tu trávu a kolem jede v ministerské limuzíně pirát Bartoš. Vidí chlápka, přikáže zastavit, jde za ním a ptá se ho "Pane, co to děláte?" A chlápek: "Ale, všechny peníze jsem utratil za energie a na jídlo mi nezbylo, tak se pasu na trávě." Bartoš na to: "Pane, my jsme vyspělá země uprostřed Evropské unie, nedělejte nám tady ostudu, tady máte pětistovku a zajděte si na úřad pro dávky." Chlápek strčí pětistovku do kapsy, počká až Bartoš odjede a jí trávu dál.

Za chvíli jede kolem Babiš. Zastaví se u chlápka, ptá se co se děje a pak mu dá tisícikorunu a říká mu, aby si koupil něco dobrého na zub. Chlápek ale zase strčí peníze do kapsy a pokračuje v pojídání trávy.

Za hodinu jede kolem Pekarová-Adamová, jde k chlápkovi, a když zjistí proč chlápek jí tu trávu, tak mu podá lístek na tramvaj a říká mu: "Neblbněte a jeďte na Bílou horu, tam je tráva zelenější."

PK
December 9, 2022 v 11.07

Tak co, pane Horáku, oceňujete tuto úroveň "humoru"?

Jinak Martinu Profantovi: Samozřejmě rozlišuji, a vím, že Krupička je jenom obyčejný blb, kterým musí pohrdat i jeho vlastní soudruzi.

Jo to ruský šváb Václavů, to je něco jiného.

IH
December 9, 2022 v 11.25

Pane Krupičko, jsem rád, že české vtipy žijí a je to tedy tak, že je pouze neslýchám. To víte, nikam nechodím. Z finančních důvodů.

Připomenul jste mi babiččino "tak se běžte napást", když nám nechutnalo, co (obyčejného) uvařila. Je dobře, že anekdota nešetří nejen politiky, ale rozhodně ani českého chytráka (Honzu), kterému nejede skromná krmě.

MP
December 12, 2022 v 9.31
Smutný a vytrvalý život českých vtipů

Ten Krupičkův vtip pamatuji s tím, že lístek na tramvaj dával Štrougal - a podle mého názoru to muselo mít staršího předchůdce, protože to do doby pozdní normalizace příliš nesedělo (soudruzi by reagovali jinak) a původní vtipy obvykle sednou své době jako prdel na hrnec.

Skutečně vtipný -- jak doba jaksi tuším doběhla vtip -- se stal v v devadesátkách: rozšafný Pithart, lišácký Lux a nakonec pragmatický Klaus.

Pekarová- Adamová není narativně dobrá náhražka Klause; příliš neznámá a příliš nijaká. Navíc neproslula pragmatickým skrblictvím na účet druhých, ale pitomou knížecí radou o druhém svetru, jejíž krutě bezohledný rozměr si nejspíš dodnes nedokázala uvědomit. Poslední plnokrevný politik v roli toho třetího byl Kalousek, "nejlepší ministr financí ve střední Evropě a přilehlých asijských oblastech“.

PK
December 15, 2022 v 11.37

Jinak oceňuji vtipnou odpověď, která je v této verzi přisouzena Markétě Pekarové-Adamové.

Přesně tak. Ať jde na Bílou horu, tam je tráva zelenější.

To bych mu taky řekl, kdybych měl tu pohotovost.

+ Další komentáře