Můj kousek štěstí

Přivolejte své mládí kouzlem barvy

Při volbě správné barvy na vlasy dbejte na přirozenost. Vybírejte podle tónu své pleti

Proč si zbytečně přidávat léta? Správně zvolená barva na vlasy vám může ubrat klidně i deset let. Stačí si dobře vybrat.

Zakrýt nežádoucí šediny tak, aby vlasy působily přirozeně, je malá věda, kterou by chtěl jistě ovládat každý z nás. Barva vlasů totiž dokáže nejen omladit, ale i léta přidat. Proto na zvoleném odstínu tedy velmi záleží.

Většina z nás volí jeden ze dvou způsobů barvení vlasů. Buď zakryjeme šediny barvou nejlépe odpovídající odstínu naší přirozené barvy vlasů, nebo se pustíme do jejich výrazného zesvětlování.

Obecně by se dalo říct, že to funguje. Má to ale háček. Snažit se za každou cenu zachovat původní jednotnou barvu vlasů není vždy dobrý nápad.

Jednobarevná přilba

Barva totiž na odrosty se šedinami chytá vždy trochu jinak než v délkách. Výsledkem pak často je, že jsou vlasy u kořínků světlejší, a to nevypadá zrovna hezky.

Použití jedné barvy působí jako nepřirozená helma a přidá vám léta i proto, že zbytečně upozorní na oči a zdůrazní linie kolem lícních kostí, kde se často vyskytují nejvýraznější vrásky. Mnohem lepší řešení je nechat si o jeden odstín zesvětlit pár pramenů kolem tváře, to ji zjemní a ubere vám léta.

K mladistvému vzhledu dopomůže i střih vlasů. Nebojte se experimentovat.

Blond není pro každého

Obvykle se tvrdí, že čím starší žena je, tím světlejší vlasy by měla mít. Zdá se to být i praktické skrýt šediny do světlých odstínů. Takové řešení se ale hodí jen pro ženy, které mají přirozeně světlou barvu vlasů.

Pokud jste tmavovláska, hnědovláska, nebo dokonce zrzka, může být tohle rozhodnutí dosti problematické. Taková radikální změna barvy vlasů vám zbytečně přidá léta, zvlášť pokud je v rozporu s tónem vaší pleti.

Barvy, které omlazují

Pokud je tón vaší pleti studený, budou vám slušet chladné tóny blond, popelavá či kaštanově hnědá. Má-li vaše pokožka teplý tón, budou vám slušet zlatavé a medové odstíny blond, zrzavá, mahagonová či oranžová.

Pro přirozené brunetky jsou pak nejvhodnější volbou teplé odstíny karamelové, jantarové, medové či zlatavě hnědé. Díky nim budete vypadat mladší.

Dejte proužkům zelenou

Dobrou volbou jsou také melíry, ovšem ne ty příliš kontrastní. Stačí zesvětlení o jeden až dva odstíny, které přidají do vlasů teplý tón, a navíc vytvoří dojem objemu. Pokud přece jen toužíte být trochu více blond, abyste zakryla šediny, je skvělou volbou zlatá balayage.

Nepůsobí tak ostře, takže díky ní zůstanete blíže svému přirozenému odstínu. Do takových úprav se ale nikdy nepouštějte sama, vždy se svěřte do rukou odborníka. Předejdete tak „strakatému“ vzhledu i poškození vlasů.

Barvené vlasy vyžadují péči. Podpořte ji vlasovými oleji.

Jen zdravé vlasy jsou krásné

Pouze samotná změna barvy ovšem k mladšímu vzhledu nepomůže, pokud budou vaše vlasy vypadat unavené, suché, prostě bez kondice. Proto je důležitá i kvalitní péče o ně. Samozřejmostí by mělo být používání vlasové kosmetiky podle typu vašich vlasů.

Chce to ale i další péči. Jednou týdně naneste na vlasy vyživující arganový, jojobový nebo olivový olej, důkladně je prokartáčujte a zabalte do osušky. Nechte tento zábal působit několik hodin, ideálně přes noc.

Mladistvý lesk

Po takovém zábalu si vlasy důkladně umyjte a ošetřete kondicionérem, tak si udržíte i u barvených vlasů vysoký lesk, který je jedním ze znaků mládí. Pravidelně také používejte kvalitní masky na vlasy a dbejte na udržování střihu, alespoň pravidelné zastřihování konečků.

Podpořte je i zevnitř, a to pestrou a vyváženou stravou, dostatečným přísunem vitaminů a minerálů. Zabráníte tak většímu vypadávání vlasů. Dopřejte si dostatek zelených potravin, například brokolice, špenátu, chřestu, a kvalitních bílkovin ve formě jogurtů nebo tvarohu. Vlasy se vám odvděčí.

Víte, že...

• ... příliš zářivou blond barvu můžete také zjemnit melíry v lehce tmavším odstínu?
• … už i počínající šediny vám zbytečně přidají několik let navíc?

Dobré rady:

• Po prvním umytí vlasů po barvení si dopřejte masku na vlasy, uzamkne ve vlasech lesk.
• Princeznovské prstýnky sluší jen velmi mladým dívkám, nahraďte je volnějšími
vlnami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden