Hlavní obsah

Německé ministerstvo obrany zpochybnilo nákup F-35 pro bundeswehr

– Berlín

Kvůli plánovanému nákupu amerických bojových letadel páté generace F-35 Lightning II požadují němečtí zelení rezignaci sociálnědemokratické ministryně obrany Christine Lambrechtové. Pustili se do ní i Svobodní. Důvodem je analýza ministerstva obrany, která varuje před výraznými zpožděními při dodávkách a před možným nárůstem nákladů.

Foto: Lockheed Martin

Stíhací letoun F-35

Článek

V pondělí se podle listu Die Welt uskutečnila mimořádná schůze spolkového ministerstva obrany k F-35, na níž nechyběli členové rozpočtového výboru Spolkového sněmu. Podkladem pro jednání se stal důvěrný dokument, v němž ministerstvo upozorňuje na značná rizika nákupu F-35.

Rozpočtovému výboru poslalo ministerstvo list, ve kterém upozorňuje na „zpoždění a nárůst nákladů“ při pořizování F-35 a jejich zavádění do výzbroje, jak informovaly o víkendu list Bild am Sonntag, časopis Spiegel a agentura AFP.

Ministerstvo upozornilo na několik důvodů, proč může být cena za 35 strojů F-35 nakonec vyšší než avizovaných 9,99 miliardy eur (240 milionů korun). Jde o kolísání kurzu eura či stoupající náklady na produkci. Cena F-35 sice dosud klesala, v poslední výrobní sérii na 78 milionů dolarů, ale nyní kvůli inflaci zase stoupá.

Pořízení F-35 neznamená jen koupit letadla, musí se počítat s dalšími vysokými náklady

Domácí

V textu stojí, že ceny byly „postaveny na konzervativních prognózách americké vlády“ a „podléhají úpravě“.

Varovným příkladem může být zkušenost Švýcarska, které se také rozhodlo pořídit si F-35. Švýcarský federální úřad pro kontrolu rozpočtu (EFK) už 8. července upozornil, že USA nikdy nenabídly Švýcarsku pevnou cenu a poskytly málo garancí ceny. V kontraktu jsou podle EFK jen odhadované ceny. Švýcarsko se také obává růstu ceny kvůli měnovému kurzu.

Drahá úprava základny

K navýšení nákladů a zdržení přispívají i nutné úpravy německé základny Büchel. V dopisu stojí, že není jasné, zda se všechny úpravy podaří provést do roku 2026, jak bylo plánováno. Časový plán je v textu označen jako „vysoce ambiciózní“. Stojí v něm, že se musejí očekávat „zdržení a další finanční požadavky, než bude infrastruktura hotová“.

Víc než jen letadlo. Jak se létá s F-35, o kterou mají zájem i Češi

Domácí

Problémem jsou i požadavky Američanů na bezpečnost. Přestavbu základny mohu provádět jen prověřené, Američany schválené firmy. „Bezpečnostní požadavky USA jsou velmi složité. Na tento účel už bylo vyčleněno celkem 170 milionů eur (4,14 mld. korun),“ upozorňuje dopis. List Der Spiegel uvedl, že přestavba základny, kde jsou americké atomové zbraně, vyjde na 500 milionů eur.

Podle nedělníku Bild am Sonntag (BamS) ministerstvo nechce zaručit, že stíhačky budou moci být v Německu nasazeny podle plánu, přetrvává totiž riziko, že nebude možné včas vydat národní licenci pro letový provoz.

Anketa

Jste pro, aby ČR nakoupila letouny F-35?
Ano
21,7 %
Ne, raději levnější nové stíhačky Gripen
67,7 %
Ne, žádné stíhačky nepotřebujeme
10,6 %
Celkem hlasovalo 9739 čtenářů.

Analýza, jež je klasifikovaná jako „utajované informace – pouze pro služební potřebu“, mezi dalšími rizikovými faktory zmiňuje možné technické problémy s certifikací stíhaček pro letový provoz v Německu, neboť „požadované dokumenty nejsou dostupné anebo nemusejí být dostupné kvůli právním předpisům“. Letadlo údajně nesplňuje všechny požadavky na lety podle přístrojů. „Letový provoz by pak mohl být zahájen pouze s omezeními,“ stojí v dokumentu.

Němcům vadí také to, že všechny údaje o provozu letadel se dodávají přímo výrobci Lockheed Martin kvůli zajištění servisu. To je však po Němce politicky ožehavé.

Výzvy k demisi

Rozpočtový výbor by měl návrh zákona o veřejných zakázkách schválit 14. prosince.

„Harmonogram nástupce Tornáda nesmí být ohrožen,“ řekl pobouřený rozpočtový expert koaličních svobodných FDP Karsten Klein. Tornáda jsou dosud používané stroje, jež by měly být postupně vyřazeny.

Europoslankyně Zelených Viola von Cramon vyzvala k výměně v čele ministerstva: „Můžeme prosím v určitém okamžiku jmenovat ministra, který udělá tuto práci?“

Demisi Lambrechtové požaduje i Florian Hahn z opoziční CDU, který má na starosti obranu: „Moje doporučení pro obranu by bylo – vyměňte ministryni, než bude pozdě.“

Německo plánuje místo Super Hornetů koupit nejmodernější letadla F-35

Evropa

Výhrady k práci ministryně má i její stranický kolega, hlavní zpravodaj rozpočtového výboru Andrea Schwartz: „Je nepřijatelné, že se parlament o problémech dozvídá až nyní.“ Ministerstvo už slíbilo, že bude s poslanci spolupracovat a bude otevřené.

Nákup F-35 má být financován ze zvláštního fondu pro bundeswehr ve výši sto miliard eur (2,435 bilionu korun). Kanc­léř Olaf Scholz jeho použití na nákup zbraní oznámil po ruském útoku na Ukrajinu na konci února.

Jaderný nosič

Německo původně zvažovalo, že dosluhující stroje pro radioelektronický boj a průzkum Tornado ECR nahradí americkými letouny EA-18G Growler. Ty však nemohou nést atomové bomby a Luftwaffe by neměla vhodné jaderné nosiče. Německo je přitom zapojené do programu NATO sdílení jaderných zbraní, kdy americké atomové bomby mohou shazovat i alianční letadla. F-35 jejich shození umožňuje, což Novinkám potvrdil i americký testovací pilot.

Problémem je i nízká provozuschopnost F-35, způsobená především poruchami motorů F135.

„Podle nedávné zprávy amerického Vládního úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (GAO) musí být stále více letounů F-35 uzemněno, protože nemají funkční motor,“ citoval Bild zdroj obeznámený se situací.

Pilot na základně v Texasu ukázal Novinkám F-35: Unikátní kombinace schopností

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám