Hlavní obsah

Mají lepší vybavení a spí v hotelech. Ruští vojáci nenávidí kadyrovce

Bláto, mrazy, málo jídla. Tak vypadá všední život mnoha mobilizovaných ruských vojáků na Ukrajině, píše deník Bild. Někteří z vojáků si ale žijí mnohem pohodlněji, což vyvolává mezi ostatními napětí a nevraživost. Mezi privilegované patří bojovníci sdružení v jednotkách čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, tvrdí deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Kadyrovovi bojovníci na Ukrajině

Článek

Kadyrovovi bojovníci smějí spát v hotelech, napsal Bild. Odvolává se přitom na výpověď ženy jednoho z ruských vojáků, které to měl říci její manžel. To samé sdělil i vojenskému psychologovi, jenž se ho zeptal na postoj k válce.

„Můj manžel je otevřený a hloupý. Vyjádřil svůj postoj k celé této válce. Že místní obyvatelstvo je proti okupaci, že kadyrovci a další elitní jednotky bydlí v hotelech, zatímco řadoví vojáci jsou v kasárnách, v hrozných podmínkách, bez zásob a jídla,“ řekla.

Podobný obrázek ale popsal i reportér deníku Bild Peter Tiede. Již v prvních týdnech po invazi viděl čečenské vojáky ve čtyřhvězdičkovém hotelu v ruském městě Bělgorod. Po hotelu chodili podle jeho slov v pantoflích a teplácích a hranice překračovali, aby si natáčeli videa.

Ve Švédsku byl zabit Kadyrovův velký kritik

Zahraniční

Ukrajinské ministerstvo obrany navíc tvrdí, že Čečenci na frontě nikdy nejsou v předních liniích. Zůstávají v pozadí. Jejich úkolem je podle Ukrajinců mimo jiné zastavit dezertéry, v případě nutnosti je zastřelit.

Žalostné vybavení

Oleg Orlov, aktivista v Rusku zakázané lidskoprávní organizace Memorila, připisuje konflikty mezi Kadyrovovými bojovníky a běžnými ruskými vojáky také špatnému vybavení mobilizovaných vojáků. „Čečenští bojovníci jsou lépe vyzbrojeni než jiné jednotky. To vyvolává žárlivost a ta se mění v nenávist,“ říká.

Mnozí vojenští analytici jsou přesvědčení, že ukrajinské jednotky mají v nadcházející zimě před ruskými navrch. Mladí nezkušení ruští velitelé na frontě jsou „velmi vyčerpaní“, napsal na Twitteru vojenský expert Jack Watling z londýnského Royal United Service Institute.

Mnohým mobilizovaným chybí zimní oblečení, výcvik a odpovídající podmínky na pozicích. Ben Hodges, bývalý vrchní velitel americké armády v Evropě, se dokonce domnívá, že v zimě „nelze vyloučit kolaps ruské armády“.

Poslat v pytli domů. Rogozin to schytává za výstroj ze zemí NATO, ruskou má jen helmu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám