Hlavní obsah

Polka propustila muže za homofobní výroky, čelila stíhání za diskriminaci. Soud ji osvobodil

Krakov

Odvolací soud v jihopolském Krakově potvrdil osvobozující rozsudek pro manažerku švédské nábytkářské firmy Ikea, která v roce 2019 jednoho ze zaměstnanců propustila kvůli homofobním výrokům na vnitropodnikovém fóru. Informoval o tom portál Business Insider. Prokuratura ženu obžalovala kvůli náboženské diskriminaci, hrozilo jí za to vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pracovník Tomasz K. z krakovské pobočky se odmítal podílet na akci, kterou Ikea chtěla dát najevo solidaritu s lidmi s menšinovou sexuální orientací. Odůvodňoval to svojí vírou. Vzal si proto dovolenou a na vnitropodnikovém fóru napsal, že je proti „schvalování homosexuality, její propagaci i propagaci jiných deviací“.

Odvolával se přitom na bibli, podle které „kdyby muž spal s mužem jako s ženou, oba se dopustí ohavnosti; musejí zemřít, jejich krev padni na ně“. Nadřízení Tomasze K. žádali, aby své výroky odvolal, což muž odmítl udělat, a vedoucí personálního oddělení Katarzyna N. ho propustila.

Podle soudu první instance i podle odvolacího soudu komentář Tomasze K. obsahoval nejen citáty z bible, ale i jeho osobní názory. Výpověď podle rozsudků nesouvisela s jeho náboženskou příslušností.

Polský soud zrušil obci rozhodnutí být zónou bez LGBT

Evropa

Respekt k lidem LGBT

„Jde o mimořádně silný vzkaz, soud dal jasně najevo, že prokuratura ignorovala otázku respektu vůči lidem LGBT“, řekl agentuře Reuters Daniel Ksionžek, advokát Katarzyny N. Dodal, že jeho klientka žila tři roky v nejistotě a obavách, že by mohla strávit až dva roky ve vězení.

Ikea na svých internetových stránkách uvedla, že jejím cílem je vytvořit „rozmanité a inkluzivní pracoviště…, kde se každý cítí být vítán, přijímán a respektován“.

Případ vzbudil v Polsku velkou pozornost. Jde o součást ostrých debat mezi liberály a náboženskými konzervativci, připomíná Reuters. Někteří politici vládnoucího Práva a spravedlnosti „ideologii LGBT“ označují za cizí vliv, který ohrožuje tradiční hodnoty v katolickém Polsku.

Polsko najednou začalo tolerovat LGBT. Leklo se, že přijde o evropské miliardy

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám