Hlavní obsah

Zemřel fotograf František Dostál

Ve věku 84 let zemřel v pondělí fotograf František Dostál, dokumentarista a reportér, který zachycoval absurditu všedního dne i neobyčejných setkání. O jeho úmrtí informovala jeho partnerka Alena Vykulilová. Dostálovým nejslavnějším souborem je kolekce Letní lidé, který vytvořil mezi roky 1968 a 1990 ve Zlenicích na řece Sázavě. Dokumentoval v něm přes dvě desítky let rekreaci obyčejných lidí na říční plovárně.

Foto: Profimedia.cz

František Dostál na snímku z roku 2014

Článek

František Dostál se narodil v roce 1938 v pražských Vršovicích, které se také staly jeho prvotní inspirací. Fotografovat začal v 60. letech, publikoval v řadě periodik. Námětem Dostálovy tvorby jsou především lidé pražských ulic a posázavští trampové, ke kterým sám také patřil. Pro jeho dílo je typický jemný humor často těžící z absurdních setkání nesourodých prvků na jednom obrazu.

Přestože se Dostál fotografii věnoval výhradně jako amatér, patří se svými více než 20 knižními tituly, bezpočtem novinových a magazínových ilustrací a bezmála 70 výstavami k nejpublikovanějším českým fotografům.

Studoval na průmyslové škole strojnické (1953 až 1957), kde se poprvé seznámil s fotografií. V mládí byl aktivním sportovcem. Jako dorostenec se stal držitelem československého rekordu ve sprinterské štafetě a skákal do výšky. Téměř do svého důchodu pracoval jako konstruktér obráběcích strojů ve firmě Škoda Plzeň se sídlem v Praze.

Za výstavní aktivitu se stal členem mnoha fotoklubů – v Argentině, Brazílii, Jugoslávii, Německu, Polsku, Velké Británii, získal řadu čestných titulů a více než stovku ocenění. V roce 2008 obdržel cenu ministerstva kultury za celoživotní přínos amatérské fotografii.

Kouzlo dávných portrétů ožívá pod rukama fotografa Jaroslava Jiřičky

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám