Hlavní obsah

Hypoteční sazby stagnují. Pravděpodobně dosáhly svého vrcholu, soudí analytik

Hypoteční sazby již několik měsíců v řadě prakticky stagnují. Výraznému zdražování, jako tomu bylo naposledy v polovině letošního roku, nic nenasvědčuje.

Článek

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu se k 5. prosinci 2022 mírně zvýšila z listopadových 6,31 procenta na 6,34 procenta.

„Velmi drobnou korekci této nabídkové sazby má za následek úprava sazeb u jedné z menších bank. I nadále se tak můžeme bavit o stagnaci úrokových sazeb, za kterým stojí především ČNB, která si i přes nátlak na úpravu sazeb, i nadále stojí za svými nedávnými prohlášeními,“ doplnil Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Podle vyjádření guvernéra Aleše Michla je základní úroková sazba již na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Jejím dalším zvyšováním by mohlo dojít k prohloubení recese, protože měnová politika ovlivňuje ekonomickou aktivitu s více než ročním zpožděním.

Úroveň základní úrokové sazby už tlumí hospodářskou aktivitu, řekl guvernér ČNB

Ekonomika

Předpokládá se, že sazby by mohly zůstat na sedmiprocentní úrovni i po prosincovém měnově politickém jednání.

„Hypoteční sazby jsou s největší pravděpodobností na svém vrcholu, a pokud se budou měnit, tak už jen asi v rámci kosmetických úprav způsobených jednotlivými bankami v rámci konkurenčního boje,“ uvedl Sýkora.

Jak dále dodal, dle odhadu analytiků pro příští rok je možné čekat spíše stagnaci úrokových sazeb. „Myslím si, že návrat k sazbám pod úrovni dvou procent je spíše nereálný. V rámci optimistických odhadů můžeme čekat nejnižší sazby mezi 2 a 3 procenty, při větším pesimismu můžeme hovořit o sazbách mezi 3 a 4 procenty.“

Hypoteční sazby jsou s největší pravděpodobností na svém vrcholu
Jiří Sýkora, hypoteční analytik

Stagnuje i měsíční splátka

V souvislosti s téměř se neměnící výší průměrné nabídkové hypoteční sazby nedošlo v prosinci ani k většímu navýšení měsíční splátky, která v případě hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 procenta ročně činí v prosinci 23 274 korun.

„V posledních dvanácti měsících rostla měsíční splátka v průměru zhruba o 550 korun měsíčně, výjimkou byly mírné poklesy v září a v říjnu, kdy výši sazeb ovlivnily slevové akce bank. Prosincová měsíční splátka tak s růstem o 46 korun v porovnání s nárůsty v posledním roce stagnuje,“ doplnil Sýkora.

Hypotéky pro mladé zlevnily, i tak jsou nejdražší

Úrokové sazby hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) nedoznaly v prosinci změn pouze v případě pětiletých fixací, v průměru je banky poskytují za 6,07 procenta ročně. Hypotéky s fixací na jeden a tři roky zdražily o 0,02 procentního bodu na 6,7 procenta ročně, resp. 6,48 procenta ročně. Sazba hypoték do 80 procent LTV fixovaných na deset let zdražila o pět bazických bodů na 6,1 procenta ročně.

Banky ovšem snižovaly sazby u hypoték s LTV nad 80 procent, které jsou určené pro mladé do 36 let, a to u tříletých a pětiletých fixací. Sazba hypoték s tříletou fixací poklesla o 0,02 procentního bodu na 6,72 procenta ročně, s fixací na pět let o 0,03 procentního bodu na 6,31 procenta ročně. Hypotéky nad 80 procent hodnoty zástavy s tříletou fixací úrokové sazby přesto zůstávají nejdražší na trhu.

ČNB nechala limity pro poskytování hypoték beze změn

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám