Hlavní obsah

Putin vážně prohlásil, že jedině Rusko může ochránit Ukrajinu před Polskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Polští nacionalisté sní o záboru západní Ukrajiny a jediným garantem ukrajinské celistvosti může být Rusko, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Představitelé Ruska v poslední době blouzní o polské anexi Ukrajiny. Jde o naprostý nesmysl.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Polští nacionalisté sní o záboru západní Ukrajiny. Jediným skutečným garantem územní celistvosti a suverenity Ukrajiny v jejích současných hranicích by mohlo být Rusko, které Ukrajině pomohlo získat tato (západní) území po druhé světové válce. Samozřejmě za Stalinovy vlády,“ řekl Putin na zasedání Rady pro lidská práva.

Narativ o tom, že se Polsko chystá k anexi západní Ukrajiny, razí Rusko už několik dnů. S touto teorií přišel ředitel zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin v rozhovoru pro prokremelský server RIA Novosti. „Varšava urychluje přípravy na anexi západoukrajinských území – Lvova, Ivano-Frankivsku a Ternopilské oblasti –,“ hlásal. Je to zjevná lež v režii Ruska.

Naryškin dokonce uvedl, že se v jím zmíněných oblastech už chystají referenda o připojení k Polsku. Ukázalo se však, že Rusko pouze dostává do popředí měsíce starou lež. Výmysl, který využívá jako součást své propagandy, což potvrdil mluvčí polského ministerstva zahraničí Łukasz Jasina.

„Příspěvky týkající se příprav na referendum o připojení západních regionů Ukrajiny do Polska jsou dezinformacemi,“ konstatoval.

Zase chrastí jadernými zbraněmi

Putin dále také uvedl, že Moskva je připravena bránit se všemi dostupnými prostředky, a to včetně jaderných zbraní. Ty Rusko podle jeho slov považuje pouze za prostředek obrany a za příležitost k odvetnému úderu.

Ruský vůdce zcela vážně prohlásil, že některé západní země považují Rusko za zemi „druhé kategorie“, která nemá vůbec žádné právo na existenci.

„Z naší strany může existovat jediná odpověď: důsledný boj za naše národní zájmy. Budeme v něm pokračovat a budeme to dělat různými způsoby a prostředky. Především, samozřejmě, mírovými. Ale pokud nic jiného nezbude, budeme se bránit všemi prostředky, které máme k dispozici,“ dodal.

Rusko také podle Putina nemělo jinou možnost než se uchýlit k vojenské intervenci poté, co podle jeho slov Západ zahájil konflikt na Ukrajině už v roce 2014. Moskva opakovaně viní západní země, že změny na Ukrajině Rusko vyprovokovaly. Po svržení vedení tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Moskva obsadila a posléze nelegálně anektovala poloostrov Krym. Letos v únoru pak Ukrajinu vojensky napadla.

Lavrov vzkazuje Západu: Je to mezi námi Slovany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám