Založ si blog

Zemiakové pochúťky- Zemiakové placky zo surových zemiakov. Skúsili ste pridať sneh z bielkov?

V našej rodine majú zemiaky významné miesto. Iba k masteniu pristupujeme šetrne. Pripravujeme ich na rôzny spôsob. Varíme, dusíme, pečieme, opekáme, ale aj vyprážame. Všetko s mierou! Recepty mám prevažne z mojej pôvodnej rodiny, od dedka, od mamy a od manželovej mamy, ktorá pochádzala z Moravy. Výborne varila i piekla.

Zemiakové placky zo surových zemiakov a so snehom

Potrebujeme: 500 g surových zemiakov, soľ, 2 vajcia, na špičku noža  prášok do pečiva, asi 2-3 PL  polohrubej múky a 150 g masti, prípadne oleja.

Postup: zemiaky ošúpeme, nastrúhame a prebytočnú vodu necháme na väčšom sitku odkvapkať. Pridáme žĺtky, soľ, múku a nakoniec pevný sneh z bielkov. Na panvici smažíme menšie placky, ktoré ukladáme na papierové obrúsky. Podávame so špenátovým prívarkom. Prípadne so zeleninovým šalátom.

Opäť pripomenie, že naše staré mamy varili z toho, čo dom dal. Zemiaky, zeleninu si vypestovali, aj vajíčka mávali domáce. My si ich kúpime a pri hotových plackách si zaspomíname na svojich starých rodičov.

                                                                 Dobrú chuť!

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 229105x
Priemerná čítanosť článkov: 1833x

Autor blogu