MČR 2023 v motoskijöringu

Rok 2022 nám zase nějak rychle utekl. Proto se nemůžeme divit, že je v přípravě další seriál zimních závodů v motoskijöringu – motocyklistů s lyžaři na laně v závěsu. Na schůzce hlavních organizátorů seriálu byl připraven kalendář Mistrovství ČR v motoskijöringu „ORION-SHIVA KTM 2023“.

Když bude vše probíhat tak, jak bychom chtěli, pojedeme následujících pět mistrovských závodů:

1. závod ... neděle, 15.1.2023 - Rudník
2. závod ... neděle, 22.1.2023 - Letohrad
3. závod ... neděle, 29.1.2023 - Klášterec nad Orlicí
4. závod ... sobota, 4.2.2023 - Dalečín
5. závod ... sobota, 11.2.2023 - Dobřany v Orlických horách

Sezónu 2023 tak budeme začínat na trati v Rudníku. Zdejší pořadatel bude MČR v motoskijöringu pořádat teprve počtvrté. Ale jedná se o zkušeného pořadatele, který dokáže za každých podmínek připravit kvalitní závody.

Další lednovou neděli by se mělo jet v Letohradě. Pokud vyjde počasí, na trati „u koupaliště“ bývají zajímavé závody a s velkou diváckou návštěvou. Na konci ledna se setkáme v Klášterci nad Orlicí, kde se jel historicky 1. závod motoskijöringového mistrovství 7.2.1998. A klášterečtí také odjeli nejvíce závodů MČR (celkem 18). I oni dokáží připravit velké závody, které rádi navštěvují davy fanoušků.

Začátkem února je plánován závod v Dalečíně, kde by se mělo jet v prostorách motokrosového parkoviště závodních strojů. Dalečínští měli s pořádáním závodu zatím smůlu. V začátcích MČR odjeli jeden závod v roce 1999. V posledních letech jim plány zhatila nepříznivá pandemická situace a pak i počasí.

Mistrovství v motoskijöringu vyvrcholí závěrečným závodem v Dobřanech v Orlických horách. Tam se také v roce 2022 odjel jeden jediný závod, který určil nové mistry. Dobřanští opět dokázali, že i za nepříznivých podmínek dokáží připravit kvalitní závody, které se líbí divákům i jezdcům. Tradičně v místním „Dřeváku“ budou i vyhlášeni nejlepší jezdci seriálu.

Závody licenčních jezdců v MČR se pojedou stejným systémem, který se osvědčil v posledních sezónách. Hlavní program začne kvalifikačními jízdami, které vyvrcholí hlavní finálovou jízdou, ve které pojede 10 nejlepších dvojic. I nadále budou jezdci navíc získávat mistrovské body za první 3 místa v kvalifikaci. Prvních 10 jezdců seriálu 2022 bude mít prioritní startovní čísla podle svého umístění.

I v roce 2023 si budou moci zajezdit také nelicenční hobby závodníci, kteří pojedou při všech závodech MČR seriál „Orlického poháru“. Tyto závody jsou rovněž divácky zajímavé a účastní se jich velké množství dvojic. Nejlepší z nich mají právo postupu do MČR.

Závody v motoskijöringu záleží na počasí, které nám v posledních letech příliš nepřálo. Samozřejmě počítáme s případnými změnami termínů závodů. Musíme držet palce všem našim pořadatelům, aby se podařilo uspořádat co nejvíce závodů. MČR jezdíme od roku 1998. Ale ne každou zimu jsme závodili, protože matka příroda nám někdy nepřála. Proto jsme odjeli 22. ročníků seriálu MČR. Vlastních závodů pak bylo 119.

Chtěli bychom, aby závody i nadále proběhly v přátelském prostředí a líbily se nejen jezdcům, ale i přihlížejícím divákům. O všech informacích budeme pochopitelně informovat.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist