Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

V elektrárně v Záporoží jsou raketomety Grad, říká Kyjev. Válčí se o Bachmut

Ukrajinský raketomet Grad v polích u Bachmutu (24. listopadu 2022) foto: AP

Ruské jednotky rozmístily v areálu Záporožské jaderné elektrárny raketomety Grad, ve čtvrtek to uvedla ukrajinská společnost Enerhoatom. Raketomety jsou podle ní ve skladu paliva. Ruské jednotky dále útočí na Bachmut a Avdijivku, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb. Podle amerického Institutu pro studium války ale zatím ani jedna strana v těchto oblastech nedosáhla přesvědčivých zisků.
  9:35

Raketomety Grad jsou podle Enerhoatomu vedle skladu vyhořelého paliva, který se nachází blízko šestého bloku elektrárny. Rusové je mohou použít k útokům na druhé straně řeky Dněpr, třeba na města Nikopol a Marhanec. Blízkost reaktoru a skladu vyhořelého paliva jim pak poslouží jako „štít“ před možnou ukrajinskou odvetou, uvedl Enerhoatom.

Tyto informace nelze v době konfliktu nezávisle ověřit. Ruská armáda podle Enerhoatomu již dříve poblíž šestého bloku vybudovala blíže nespecifikované součásti obranné infrastruktury.

Záporožskou jadernou elektrárnu ruské jednotky obsadily několik týdnů po začátku invaze na Ukrajinu. Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování elektrárny, která je největším zařízením tohoto typu v Evropě.

Agentura AP připomíná, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) do elektrárny poslala své inspektory a snaží se prosadit, aby kolem elektrárny vznikla demilitarizovaná zóna. MAAE nereagovala na žádost o komentář k tvrzení Enerhoatomu o rozmístění raketometů Grad. Rusko tvrdí, že musí udržet kontrolu nad elektrárnou, aby ji bránilo před ukrajinskými útoky.

23. listopadu 2022

Boje o Bachmut pokračují

Na frontě v Luhanské a Doněcké oblasti pokračují boje mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami, ani jedna ze stran ale podle analýzy ISW zatím v těchto oblastech nedosáhla přesvědčivých zisků. Ukrajinský generální štáb dnes uvedl, že ruské jednotky nepřestávají útočit ve směru na Bachmut a Avdijivku.

Právě u Bachmutu v Doněcké oblasti se v současnosti odehrávají nejtěžší boje, píše ruskojazyčný server BBC. Podle ukrajinského generálního štábu se v oblasti podařilo odrazit útoky na zhruba sedm osad. Ruské zdroje naopak tvrdí, že ukrajinské ozbrojené síly neúspěšně u Bachmutu zaútočily na pět obcí.

Ruská armáda vyslala 8. prosince posily ke svým pozicím u města Svatove na severozápadě Luhanské oblasti, kde se snaží o protiútok. ISW s odkazem na ukrajinský generální štáb uvádí, že tuto ofenzivu ukrajinské jednotky odrazily.

Ruská armáda také zvýšila intenzitu útoků na ukrajinské pozice u města Kreminna, kterou okupují a která leží severně od Lysyčansku a Severodoněcku. Ukrajinská armáda tvrdí, že se jí u města podařilo odrazit několik útoků a o útočných operacích v blízkosti Kreminny hovořilo ve čtvrtek i ruské ministerstvo obrany. ISW cituje proruské bloggery, podle kterých Rusko u Kreminny pomalu postupuje, nedaří se mu prolomit ukrajinské pozice.

Ukrajinský generální štáb v pátek uvedl, že jeho jednotky za uplynulý den odrazily ruské útoky v oblasti Bilohorivky v Luhanské oblasti, tedy nedaleko Kreminny, a u obce Kliščijivka u Bachmutu a města Marjinka v Doněcké oblasti.

9. prosince 2022

Autoři: ,

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč