Markéta Davidová dojíždí poslední metry do cíle stíhacího závodu v rakouském...

Markéta Davidová dojíždí poslední metry do cíle stíhacího závodu v rakouském Hochfilzenu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ke stříbru přidala bronz! Biatlonistka Davidová skončila ve stíhačce třetí

  • 100
Další medaili pro českou biatlonovou reprezentaci přinesl ženský stíhací závod v Hochfilzenu. Markéta Davidová si sice oproti čtvrtečnímu sprintu o jedno místo pohoršila, dosáhla ale na bronzovou příčku. V posledním kole bojovala s Norkou Ingrid Landmark Tandrevoldovou, která předvedla větší sílu na lyžích. Sólo jízdu si na cestě do cíle užívala vítězná Francouzka Julia Simonová.

Jedenáctá medaile v kariéře, vůbec první ze stíhacího závodu. Davidová předvedla pouze dvě chyby na první stojce, jinak střílela čistě a také solidně běžela. „Myslím, že je to první stíhačka, kterou jsem zvládla takhle dobře udržet,“ zářila do kamery ČT sport. Skvělými výsledky si vysloužila průběžné páté místo v hodnocení Světového poháru.

Na trati v rakouském Hochfilzenu se od začátku držela po boku Simonové, při třetí střelbě ale udělala o jednu chybu více a Francouzka ujížděla. Česká závodnice se nenechala odradit, na trati nechala vše, co mohla, a když byla na poslední položce bezchybná, vyjížděla stejně jako při sprintu druhá.

Stíhací závod žen

Podrobná reportáž

Nakonec však našla ještě jednu přemožitelku. Norka Tandrevoldová byla v klíčových momentech rychlejší, na Davidovou v cíli najela necelých devět vteřin a Češku odsunula na bronzovou pozici.

„Vážím si toho moc, každé umístění do top šestky je super. V závěru mi došly síly, Ingrid byla v posledním kole lepší. Při třetí střelbě jsem se trochu nechala rozhodit první ranou a nenašla jsem svůj klid. Mrzí mě to, ale dvě rány nejsou tak špatné,“ hodnotila šťastná Češka v cíli.

O 26 příček se posunula druhá česká reprezentantka Jessica Jislová. Na své poměry zajela rychlý čas, na nejrychlejší Elviru Öbergovou ztratila jen něco málo přes minutu a v součtu časů na trati byla třicátá. V cíli skončila ještě o jednu příčku lépe a zapsala premiérové body do hodnocení aktuální sezony.

Polepšila si také Lucie Charvátová, která startovala jako předposlední. I přes pět střeleckých minel dojela do cíle 44.

Jak se vše odehrálo?

Nejrychlejší běžkyně

1. E. Öbergová (Švéd.) 24:47,1
2. Tandrevoldová (Nor.) +9,6
3. Colombová (Fra.) +15,5
4. Ederová (Fin.) +16,8
5. H. Öbergová (Švéd.) +17,5

14. Davidová +37,1
30. Jislová +1:09,7
36. Charvátová 1:19

Tři Češky. Do závodu se pustila trojice českých reprezentantek. Nejlepší výchozí pozici měla druhá Davidová (+0:18), Jislová se pustila na trať jako 55. (+1:59) a Charvátová jako 59. (+2:07). S jedničkou běžela Němka Denise Herrmannová-Wicková.

Od začátku ve dvou. Davidová od startu běžela těsně před Francouzkou Simonovou, na kterou měla náskok dvou vteřin. Při příjezdu na první střeleckou položku se Češka dostala až za záda své soupeřky.

Čistá střelba. Při první střelbě dokázala Davidová položit všech pět terčů a nemusela na trestné kolo. Dál se tak ve společnosti Simonové vezla za první Herrmannovou, na kterou společně ztrácely 20 sekund.

Posun Charvátové i Jislové. Další dvě české biatlonistky přijely na střelnici na chvostu startovního pole. Jislová si i přes jednu minelu polepšila o dvě místa, bezchybná Charvátová poskočila dokonce o dvacet příček na 39. pozici.

Öbergová po trati letěla. Mladší ze švédských sester, Elvira, ve druhém kole stahovala náskok svých soupeřek. Duo Simonová – Davidová dokázala dohnat a držet se jich až do další návštěvy střeleckého koberce. Tam ale jednou minula a musela na trestné kolo.

Nejlepší trojka stíhacího závodu v rakouském Hochfilzenu. Zleva druhá Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová, vítězná Francouzka Julia Simonová a třetí Markéta Davidová.

Vedoucí duo. Chybu při druhé položce vleže udělala i Herrmannová, která tak přenechala možnost jet v čele svým konkurentkám. Nabídky se chopily Davidová se Simonovou, které s další nulou na kontě ujížděly soupeřkám.

Jislová mířila tabulkou výš. Tentokrát neminula ani jeden terč a po druhé střelbě poskočila na čtyřicáté místo. Třetí Češka Charvátová jela po jednom netrefeném terči tři příčky za ní.

Dva nespadly a přišel propad. První chyby Davidové přišly na třetí střelbě. Česká závodnice netrefila dva terče a musela jet 300 metrů navíc. Průběžně to stačilo na čtvrté místo.

Nejrychlejší střelkyně

1. Perssonová (Švéd.) 1:32,4
2. H. Öbergová (Švéd.) 1:35,9
3. Passlerová (Ita.) 1:39,8
4. Weidelová (Něm.) 1:40
4. Hauserová (Rak.) 1:40

8. Davidová 1:43,3
12. Charvátová 1:45,4
14. Jislová 1:47,6

Ve skupině s Rakušankou a Norkou. Davidová se po trati pohybovala mezi Lisou Hauserovou a Tandrevoldovou. Rakouská soupeřka skupinku táhla a Češku odsunula na páté místo.

Francouzská sólo jízda. Na poslední položku sice přijela jako druhá, Švédka Linn Perssonová ale na rozdíl od ní dvakrát minula, a tak si Simonová užívala sólo jízdu až do cíle, kde potvrdila, proč při závodu měla žlutý dres pro nejlepší biatlonistku Světového poháru.

Klidná hlava a chyby soupeřek. V součtu to Davidové vyneslo po poslední střelbě druhé místo. Na záda jí dýchala norská soupeřka Tandrevoldová.

Boj na trati. Nešlo to. Davidová v posledním kole na svou konkurentku nestačila, norská bojovnice se kousek za střelnicí dokázala dostat před ni a náskok postupně navyšovala.

Premiérová medaile ze stíhačky. Výsledek? Fantastické třetí místo, jedenáctá medaile v kariéře a vůbec první ze stíhacího závodu. Davidová opět dokázala, proč je v českém biatlonovém týmu aktuální jedničkou.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko)

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Simonová (Fr.) 29:56,7 (1 tr. okruh), 2. Tandrevoldová (Nor.) -19,6 (1), 3. Davidová (ČR) -28,1 (2), 4. E. Öbergová (Švéd.) -41,4 (3), 5. Herrmannová-Wicková (Něm.) -42,7 (3), 6. Perssonová (Švéd.) -46,0 (2), ...29. Jislová -3:20,6 (3), 44. Charvátová (obě ČR) -4:25,5 (5)

Průběžné pořadí SP (po 5 z 21 závodů): 1. Simonová 310, 2. Tandrevoldová 245, 3. Vittozziová (It.) 242, 4. Herrmannová-Wicková 240, 5. Davidová 226, 6. E. Öbergová 221, ...47. Voborníková 19, 52. Jislová 12, 60. Václavíková 2


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)