Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maroko - Portugalsko 1:0, první africký tým v semifinále, rozhodl Nasírí

Maročané oslavují postup do semifinále mistrovství světa. foto: AP

Fotbalisté Maroka vyřadili z mistrovství světa po Španělsku také Portugalsko a jako první africký tým v historii postoupili do semifinále. Rozhodl gól útočníka Nasírího ze závěru prvního poločasu, favoritovi pak nepomohl ani střídající Ronaldo.
  19:17

Maročané na probíhajícím turnaji počtvrté v pátém utkání neinkasovali. Zase je držel vytáhlý gólman Bunú a znovu soupeře předčili nesmírně zodpovědným, organizovaným a soudržným výkonem.

Měli i štěstí.

Zvlášť v závěru, kdy po střídání zraněného kapitána Saísse, lídra obrany, úpěli pod zdrcujícím tlakem. Ustáli ho.

Minutu před koncem osmiminutového nastavení hlavičkoval z malého vápna těsně vedle zkušený stoper Pepé a jeden z marockých fotbalistů políbil jeho holou hlavu. Děkoval.

Portugalci na pevnou defenzivu největší senzace letošního šampionátu bušili marně.

Neprosadil se kapitán Ronaldo, který do zápasu vběhl na začátku druhé půle z lavičky a v jediné své šanci v úvodu nastavení trefil brankáře.

Gól nedal Fernandes, jenž v první půli z úhlu nečekaně zazvonil na břevno a po přestávce z vyložené pozice přestřelil.

A na svůj pohádkový debut nenavázal ani Ramos, jedenadvacetiletý kouzelník z Benfiky, který osmifinále proti Švýcarsku (6:1) rozsvítil hattrickem.

Po šestigólové kanonádě vyšel favorit tentokrát naprázdno.

I proto, že asi největší příležitost po střele aktivního Felixe asi deset minut před koncem úžasně vyškrábl na roh brankář Bunú, jeden z největších hrdinů turnaje.

Maroko prožívá obří úspěch.

S nesmírně pracovitým projevem, jejž zdobí brilantní a rychlý přechod do protiútoku, si navíc bude věřit i v semifinále, v němž vyzve lepšího z dvojice Anglie - Francie.

Jedinou branku sobotního čtvrtfinále vstřelil útočník Nasírí ze Sevilly, který pár minut před přestávkou potrestal chybujícího portugalského brankáře Dioga Costu. Ten podběhl vysoký centr Attíat-Alláha, srazil se se stoperem Diasem a když se otočil, balon už se třepotal v síti.

Ronaldo na lavici náhradníků vrtěl hlavou.

Maročané v první půli Portugalce dokonce přestříleli, v té druhé se jim ubránili. V Kataru dostali gól pouze v závěrečném utkání základní skupiny s Kanadou (2:1); byl vlastní.

Ve čtvrtfinále mohl Bunúa, fantoma v marocké bráně, už po čtyřech minutách hlavičkující Felix, stejný fotbalista potom nebezpečně pálil z hranice pokutového území, ale stoper Jamík balon se štěstím posunul nad břevno.

Maročané začali opatrně, postupně získávali stále větší sebedůvěru, vytvořili si náznaky šancí a těsně před koncem první půle i udeřili.

Je otázka, v jakém stavu budou před středečním semifinále.

Už v sobotu nemohli nastoupit zranění obránci Mazráví a Adžuird, kapitána Saísse po necelé hodině odnesli na nosítkách a ze zápasu s Portugalskem odkulhal předčasně hvězdný křídelník Zijach. K dispozici nebude náhradník Chaddíra, jenž v závěru po dvou rychlých žlutých kartách viděl červenou.

Ale to jsou problémy příštích dnů, teď Maroko slaví.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...