Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Čaputová navštívila papeže Františka, předala mu obraz i vánoční cukroví

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se ve Vatikánu setkala s papežem Františkem, předala mu obraz a vánoční cukroví. (10. prosince 2022) foto: Facebook: Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová předala papeži Františkovi během sobotní audience obraz svatého Františka z Assissi od slovenské výtvarnice. Spolu s ním dostal papež i vánoční ozdoby a cukroví. Mluvilo se o církvi i Ukrajině. Soukromé setkání v knihovně Apoštolského paláce trvalo podle slovenských médií 45 minut.
  19:55

Papež a Čaputová během svého druhého setkání hovořili o bilaterálních vztazích obou zemí či o úloze církve ve společnosti. Diskutovali rovněž o válce na Ukrajině a jejích dopadech na regionální a mezinárodní úrovni, zejména o humanitární situaci, přijímání uprchlíků a sociální a ekonomické krizi, uvedl server Vatican News.

„Naše dnešní setkání bylo lidsky blízké a rozhovor s ním (papežem Františkem) byl hluboký a inspirativní. Prožíváme těžké časy a lépe je zvládneme, když všichni ti, kteří to cítí stejně, budou otevřeni spolupráci a porozumění,“ napsala Čaputová na Facebooku.

„Jak dnes řekl Svatý otec ve svém poselství pro Slovensko - jednota je důležitější než konflikt,“ dodala a zveřejnila fotografie ze setkání.

Papež věnoval slovenské prezidentce bronzovou medaili s vyobrazením svatého Martina na koni, který se dělí s chudými o svůj plášť. Čaputová dostala také čtyři tištěné publikace.

Papež obdržel ručně vyráběné skleněné vánoční ozdoby z družstva Okrasa v Čadci a cukroví ze sociálního podniku v Bratislavě na proutěném podnose z chráněné dílny v Bardejově. František dostal také ilustrovanou knihu pro děti o papežovi a biografickou publikaci o Silvesteru Krčmérym, osobnosti slovenského katolického disentu v době komunismu.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...