Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

K postupu Maroku gratuluje i Musk. Vrátili jsme Afriku na mapu, těšilo kouče

Trenér marocké fotbalové reprezentace Valíd Radžradžuí slaví nad hlavami svých hráčů postup do semifinále mistrovství světa. foto: AP

Precizní a zodpovědná defenziva, ale i trocha štěstí. Maročtí fotbalisté přečkali převahu Portugalska a byli to oni, kdo se mohl radovat z postupu do semifinále mistrovství světa. Z jejich pohledu jde o prvotřídní senzaci. „Je to opravdu neuvěřitelné,“ usmíval se záložník Sufján Ambrabat.
  7:51

Maročané prožívají v Kataru fantastický turnaj. Svou sérii bez porážky natáhli na dvanáct zápasů, nadále platí, že dosud inkasovali pouze jednou.

A šlo o vlastenec ve vítězném zápase s Kanadou (2:1).

Kdo by to byl před šampionátem řekl?

Svěřenci trenéra Valída Radžradžuího, kteří ve skupině porazili také Belgii (2:0), si ve vyřazovací fázi po penaltovém postupu přes Španělsko smlsli na dalším evropském favoritovi.

„Jsem tak hrdý. Zasloužili jsme si to na tisíc procent,“ pokračoval nadšeně Ambrabat.

Maročané za historický úspěch – do semifinále postoupili jako první africká země v dějinách mistrovství světa – sbírají komplimenty ze všech stran.

„Stojí za vámi celý kontinent,“ vyťukal na Twitter bývalý forvard Samuel Eto’o, dnes prezident kamerunského svazu. „Hrdost! Jste báječný tým. Neuvěřitelný výsledek pro africký kontinent i muslimský svět. Je nádherné, že i moderní fotbal nabízí takové pohádky,“ připojil záložník Mesut Özil.

Aby toho nebylo málo, Maroku gratuloval také miliardář Elon Musk, původem Jihoafričan.

I to dokazuje, jak velkou senzací marocký průnik mezi nejlepší čtyřku turnaje je.

„Věděli jsme, že můžeme napsat novou historickou kapitolu pro Afriku. Ta se dnes vrátila na fotbalovou mapu,“ těší trenéra Radžradžuího. „Pro africké trenéry je to vždy těžké, protože nám lidé nevěří, že si můžeme takticky poradit s takovými soupeři.“

Jeho jméno nyní horlivě vyhledávají nejen fotbaloví fanoušci. Upřímně: znali jste jej před mistrovstvím?

Není ostuda, pokud ne, Radžradžuí nebyl velký zázrak coby hráč a jako kouč dosud rovněž nevyčníval. Bývalý obránce Ajaccia či Grenoblu zatím vedl „jen“ marocké kluby a katarský Al Duhajl, s domácím Wydad AC ale vyhrál Africkou Ligu mistrů, což mu pomohlo ke štaci u reprezentace.

Nejprve byl asistentem Vahida Halihodžiče, po němž převzal hlavní roli. Teprve letos v září! Před šampionátem vedl tým v pouhých třech zápasech, ale už v nich nedostal gól.

To je hlavní poznávací značka Radžradžuího: precizní defenziva v hlubokém bloku a smrtící bleskurychlé protiútoky. Zatím fungující recept na úspěch.

„Takhle bojujeme a hrajeme - srdcem, pro naši zemi a pro náš lid,“ dodal Amrabat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!