TIP NA VÝLET: Ve zdech hradu Vildštejn byla zazděna týraná žena. Dnes je známá jako Bílá paní
Ve zdech hradu Vildštejn byla zazděna týraná žena.
Výlety

Skalná, Karlovarský kraj – Vildštejn byl postaven jako románský vodní hrad v roce 1166 na skalním žulovém ostrohu. První písemná zmínka o hradu pochází ale až z roku 1225. Postupně k němu byla přistavěna i zámecká budova. Dlouho byl hrad veřejnosti nepřístupný a chátral.

V majetku rodu Nothaftů byl hrad do roku 1298. Za husitských válek získali hrad Šlikové. Pro odboj proti českému králi v roce 1452 byl hrad vojskem Jiřího z Poděbrad vypálen. Tolik očekávaný klid a pokoj zavládl na Vildštejně až za vlády Trautenberků. Ten však netrval dlouho, jen do začátku třicetileté války.

V roce 1818 městečko Skalná vyhořelo a požárem byly postiženy zámecká i hradní budova. Od roku 1950 hrad i zámek byly totálně zdevastovány a téměř zničeny.

Chátrající památka upoutala pozornost pana Zdeňka Buchteleho. Ten s partou brigádníků v letech 1985 – 1989 usiloval o záchranu hradu a zámku a chátrání se jim podařilo zastavit.

VILDŠTEJN BYL ZACHRÁNĚN

Zlomovým okamžikem se pro Vildštejn stal rok 1999, kdy jej zakoupil Miroslav Pumr, který po dvou letech rozsáhlé rekonstrukce hrad v roce 2001 otevřel veřejnosti. Budova hradu nyní vyžaduje rekonstrukci střechy a krovu, která bude v blízkých letech realizována.

NÁLEZ OSTATKŮ ZAZDĚNÉ ŽENY

V roce 1987 zde došlo při přestavě na pivovar k zajímavému nálezu. Jednalo se objev původně zazděné ženy. V komíně hradu byla objevena schránka s uloženými ostatky lidského těla. Uložená lebka měla malý otvor ve spánku, který byl způsoben násilím.
Při zkoumání antropologického výzkumu historických osobností a vývoje člověka Národního muzea v Praze bylo zjištěno, že se jedná o ostatky ženy ve věku 50 – 60 let, která byla pravděpodobně hluchá a byla mučena. Žila zřejmě v 17.-18. století.
Podle místní pověsti se vyznala v bylinkářství a měla čarodějnické a věštecké schopnosti.

Na hradě je též Hasičské muzeum (psali jsme ZDE) nebo středověká hodovna.

KUDY TAM

FOTO

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru