Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skvělý výkon Davidové a Češky berou sedmé místo. Štafetu vyhrály Francouzky

  11:20aktualizováno  14:08
Po dvou úsecích se zdálo, že české kvarteto je daleko od zopakování šesté příčky ze Světového poháru v Kontiolahti. Pak se na trať vydala Markéta Davidová a běžecky i střelecky opanovala svou část závodu. Do posledního úseku vyrážela Lucie Charvátová jako šestá, kvůli trestnému kolu ale finišovala na sedmém místě. V rakouském Hochfilzenu se z vítězství radují biatlonistky Francie.
Markéta Davidová letí po trati štafetového závodu v Hochfilzenu

Markéta Davidová letí po trati štafetového závodu v Hochfilzenu | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Zatímco Tereza Voborníková coby rozjížděčka štafety na nejlepší ztrácela v běhu a Jessicu Jislovou zbrzdily na druhém úseku od většího posunu tři opravy vleže, Davidová dokonale prodala svou aktuální skvělou formu.

Štafeta žen
v Hochfilzenu

Sledovali jsme podrobně

Štafetu přebírala na jedenáctém místě sekundu od desáté Kanady. A hned od prvních metrů se začala probojovávat vpřed. Před první střelbou smazala ze své ztráty deset sekund. I když musela jednou dobíjet, posunula se na deváté místo na dosah osmé příčky.

Tu ale hájila Slovinka Anamarija Lampičová, na lyžích nedostižná. „Snažila jsem se alespoň chvíli s ní držet stejný rozestup,“ líčila Davidová.

Na stojce pak vynulovala všechny terče a rázem byla na šestém místě. Pátá Norka měla už velký náskok. Davidová ale jela poslední kolo ve stejných časech jako švédský rychlík Hanna Öbergová. Ve výsledku z toho byl pro Davidovou vůbec nejlepší výkon ze všech biatlonistek na třetím úseku.

Do závěru závodu vyrážela Charvátová s náskokem na sedmé Švýcarsko a jen těžko smazatelnou ztrátou na páté Norsko.

Na první střelbě se ještě podařilo Češce jednu chybu rychle opravit, vestoje už ale na dva omyly tři rezervní náboje nestačily. Charvátová musela pospíchat na trestné kolo a na trati pak na šesté místo Švýcarky Häckiové-Grossové nedokázala zaútočit.

Švédky našly přemožitelky

Švédské biatlonistky nedokázaly zopakovat dominantní výkon z Kontiolahti.

I když ještě při předávce do posledního úseku vedly s náskokem jedenácti vteřin, Elvira Öbergová ztratila výhodu při střelbě vleže. Jednou minula a na trať vyjížděla současně s rychlou a bezchybnou Francouzkou Julii Simonovou.

Nejrychlejší střelba

1. Itálie 3:47,6
2. Norsko 4:07,6
3. Německo 4:17,5
4. Francie 4:19,6
5. Švýcarsko 4:38,8

10. ČR 5:22,9

Vítězka stíhacího závodu Simonová ukázala na poslední položce ocelové nervy, když ji odstřílela za 18 sekund a znovu chybující Öbergovou nechala daleko za sebou.

Ani bleskurychlým během nedokázala Öbergová v závěrečném kole odčinit své zaváhání a Simonová dovezla pro francouzskou štafetu první vítězství od lednového Ruhpoldingu.

Ze třetího místa se radují Italky, které potřebovaly jen čtyři náhradní náboje a vyrovnaným výkonem všech závodnic dokázaly ustát tlak čtvrtého Německa.

Jak se vše odehrálo

Zasněžené první kolo. Pořadatelé se konečně dočkali pořádné sněhové nadílky. Závodnicím ovšem hluboký sníh ubíral potřebné síly. Zatímco po startu se na čele se usadila Švédka Linn Perssonová, Voborníková se propadla nataženým polem na 14. místo.

Biatlonistky ve štafetovém závodě v Hochfilzenu

Zdržení. Nejrychleji vyčistila terče Švýcarka Gasparinová a odjížděla z první střelby dvě vteřiny před bezchybnou Perssonovou. Voborníková střílela úvodní položku v pomalém tempu, přesto se nevyhnula chybě u páté rány. Na opravu musela spotřebovat dva náboje, kvůli tomu vyrážela na trať až jako 18. s půlminutovou ztrátou.

Perssonová letí. Netrvalo dlouho a Perssonová ujela Gasparinové o pět sekund. Svůj náskok následně potvrdila bezchybnou střelbou vestoje. Naopak Voborníková tempu nejlepších nestačila. Druhou položku sice zvládla bez dobíjení, na 15. místě ale ztrácela už téměř minutu.

Švédský úsek. Perssonová dokázala ve třetím kole navýšit svůj náskok na soupeřky o více než polovinu. Anně Magnussonové předávala s náskokem patnácti sekund. Nejblíže k prvnímu místu měly Itálie a Francie. Voborníková na trati dál ztrácela a Jislové předávala jako šestnáctá s odstupem 1:22 minuty.

Nejrychlejší kolo

1. kolo: Perssonová (Švéd.) 18:41,9 … 16. Voborníková (ČR) +1:22,5
2. kolo: Wiererová (It.) 18:28,0 … 8. Jislová (ČR) +1:00,8
3. kolo: Davidová (ČR) 18:23,2
4. kolo: Simonová (Fr.) 17:43,5 … 11. Charvátová (ČR) +1:21,8

Zádrhel. Švédky přišly o vedení kvůli dvěma dobíjením Magnussonové vleže. Naopak Wiererová s Chevalierovou-Bouchetovou posunuly Itálii, respektive Francii na vedoucí příčky. Ani Jislová nezvládla střelbu vleže podle svých představ. Druhá a třetí rána minuly terč, na opravu musela využít všechny tři náhradní náboje a odjížděla se ztrátou 1:46 minuty.

Wiererová úřaduje. Díky perfektní stojce se na čele osamostatnila Italka Wiererová a na dvakrát dobíjející Francouzku získala patnáct vteřin náskoku. Střelecké zaváhání odčinila Jislová a díky rychlé a čisté položce se posunula na dvanácté místo.

Trápení pokračuje. Zatímco Davidová se na svém úseku posouvala i přes jeden omyl vleže stále vpřed, pro Švédku Hannu Öbergovou pokračovalo střelecké trápení. Na trati sice stahovala jednu vteřinku ztráty za druhou, na střelnici ale těžkou práci nepodpořila a při každé zastávce musela dvakrát opravovat.

Markétu Davidovou podporovali čeští fanoušci

Jasná věc? V posledním běžeckém kole mohla Öbergová proměnit svou rychlost na lyžích ve výsledkový posun, a zatímco ze střelnice odjížděla jako třetí se ztrátou sedmi sekund, své mladší sestře Elviře předávala na prvním místě s jedenáctivteřinovým náskokem. Vzhledem k oslňujícímu běhu Elviry Öbergové se mohlo zdát, že si Švédky podmaní štafetu podobně jako před týdnem v Kontiolahti.

Skvělá Simonová. Jenže střelba srazila i druhou sestru Öbergovou. Při první položce kvůli zaváhání ztratila svůj náskok na druhou Simonovou, vestoje pak ztratila šanci na vítězství. Naopak Simonová vezla náhradní náboje zcela zbytečně, nepotřebovala ani jeden a celkově zvládla odstřílet za 46 sekund.

Došly síly. Po trestném kole na závěrečné střelbě vyrážela česká finišmanka jen pět vteřin za šestou Švýcarkou. Vzhledem k výkonu Charvátové v posledním kole v Kontiolahti, kdy dokázala předjet dvě štafety, stále existovala naděje na zopakování šestého místa. Jenže Charvátové došly síly a místo stahování náskoku se odstup od Švýcarky stále zvětšoval. Stejně tak neměla už z čeho brát i Öbergová, která se přiblížila k Simonové na devět sekund, víc ale vítězství Francouzek ohrozit nedokázala.

SP v biatlonu v Hochfilzenu

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, A. Chevalierová-Bouchetová, Ch. Chevalierová, Simonová) 1:12:17,6 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -9,5 (0+9), 3. Itálie (Passlerová, Wiererová, Comolaová, Vitozziová) -16,4 (0+4), 4. Německo -32,5 (0+5), 5. Norsko -1:03,7 (0+4), 6. Švýcarsko -2:15,4 (0+6), 7. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) -2:26,8 (1+10).

14:15 stíhací závod 12,5 km muži.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aktualizujeme Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Žádné šetření. Pogačar úniku vítězství nedopřál, Hirt v horské zkoušce obstál

11. května 2024  12:29,  aktualizováno  17:31

Jakkoliv Tadeje Pogačara unavují zdlouhavé ceremoniály a tiskové konference spojené s vítězstvím v...

ONLINE: Polsko - Lotyšsko 2:1. Trefa od mantinelu, Merzlikinse překonal Walega

11. května 2024,  aktualizováno  17:30

Sledujeme online Druhý hrací den hokejového šampionátu nabízí v ostravské skupině B hned tři duely. Kazachstán na...

Baník - Ml. Boleslav 0:1, další ztráta. O domácí porážce rozhodl vlastní gól

11. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:23

Aktualizujeme Pátá ztráta v řadě. Fotbalisté ostravského Baníku nezvládli klíčový souboj o čtvrté místo a s...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...