Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sníh komplikuje dopravu. Kvůli nehodě kamionu stála D1 od Bohumína do Polska

Aktualizujeme   15:34aktualizováno  21:28
Nehoda kamionu v pondělí odpoledne na pět hodin uzavřela provoz na dálnici D1 u Bohumína na Karvinsku. Kolize komplikovala dopravu ve směru na Polsko. Krátce před 20:00 se podařilo soupravu vyprostit a dopravu obnovit. Informaci zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic. Policie kvůli počasí eviduje za den Moravskoslezském kraji na dvě stě nehod.

Nehoda se stala nedaleko Bohumína a česko-polské hranice okolo 15:00. Příčinou nehody bylo počasí, v Moravskoslezském kraji od neděle vydatně sněží. Policisté dopravu odkláněli po objízdné trase přes polskou obec Chalupki. „V těchto místech už je silnice průjezdná. Ale s opatrností,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

Průměrný počet nehod v kraji se pohybuje okolo tří desítek na den. „Celkem jsme jen za dnešní den řešili 183 nehod,“ řekla Michalíková. Vážná byla jen kolize auta s dítětem na přechodu v Rýmařově na Bruntálsku, ostatní nehody se obešly bez zraněných. Vesměs šlo o drobné střety dvou vozů nebo auta ve svodidlech a mimo silnice.

Vážná zranění utrpělo dítě, které v Rýmařově srazil na přechodu automobil. V souvislosti s počasím policisté dnes odpoledne také uzavřeli na několik hodin silnici I/57 mezi Novým Jičínem a obcí Vrchy. „Uvízly tam kamiony,“ uvedla Michalíková.

Železnice během dopoledne hlásily zpoždění spojů ve směru na Prahu. Problémy se týkaly například linek z Berouna, Neratovic či Říčan. V Moravskoslezském kraji zase spadl na trať mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem strom. Mimořádnosti v provozu aktualizují České dráhy na svých webových stránkách. .

Problémy přetrvávají v horských oblastech Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Hasiči museli vyprostit sypač u Bernartic. K dalším nehodám vyjížděli na Šumpersko a Jesenicko.

V Ústeckém kraji byly od rána komplikace na dálnici D8 ve stoupání k hranici s Německem. Náledí se tvořilo také na silnici 7 u Loun a od Chomutova k hranicím. Na Děčínsku stejně jako v Krušných horách musí řidiči počítat se sněžením. Policisté vyjížděli k menším nehodám na Chomutovsku, v Ústí nad Labem, Štětí na Litoměřicku a Hřensku na Děčínsku.

V Libereckém kraji je pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, kde se nesolí. Řidiči musí směrem na Hejnice a Raspenavu po hlavní silnici I/13 přes Frýdlant, která se ošetřuje chemicky. Omezení neplatí pro autobusy. Hlavní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov se navzdory sněžení zatím daří udržet i pro nákladní dopravu průjezdnou, řidiči by ale měli být opatrní, uvedl Petr Správka, ředitel společnosti Silnice LK, která komunikace v kraji udržuje.

Problémy s dodržováním jízdních řádů má liberecká MHD. „Jezdí všechny linky MHD do všech lokalit, ovšem se zpožděním, které způsobuje nepřetržitý spad sněhu, špatná průjezdnost silnic a komplikace v souvislosti s ostatními účastníky silničního provozu,“ uvedl dopravní podnik na sociálních síti. Se zpožděním musejí počítat i cestující ve veřejné meziměstské dopravě, nehodu měl autobus ráno ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku nebo v Lázních Libverda na Liberecku.

Před Prahou se tvořily kolony

Ve středních Čechách krajští cestáři brzy ráno vyslali do terénu veškerou techniku. Autobusové spoje na Prahu nabíraly zpoždění. Aktuální dopravní omezení uvádí PID na svých webových stránkách.

Policie zaznamenala od 6:00 do 12:30 v regionu 112 dopravních nehod, při dobré sjízdnosti to bývá kolem 80. „Dálniční tahy jsou průjezdné, silnice druhé a třetí třídy jsou sjízdné také, ale s velkou opatrností,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Středočeští hasiči vyjížděli do 11:00 k 17 dopravním nehodám. Některé si vyžádaly zraněné, hasiči museli cestující i vyprošťovat pomocí hydraulického zařízení. Dopravu místy ztěžovaly uvízlé kamiony. Například v Říčanech u Prahy měl potíže řidič kamionu v kopci v Rooseveltově ulici, osobní auta ho musela v ranní špičce objíždět. Více kamionů později přes den uvízlo v Říčanské ulici.

Sníh komplikuje dopravu, policie uzavřela pro kamiony tah na Slovensko

Na všech příjezdech do Prahy se kvůli sněžení od rána tvořily dlouhé kolony. Problémy se vyskytovaly většinou 15 až 20 kilometrů před Prahou a to na dálnici od Brna, Plzně, z Hradce Králové a Ústí nad Labem.

V Sobotce na Jičínsku v Královéhradeckém kraji se dopoledne srazil autobus s osobním autem. Nehoda se obešla bez zranění. Další řidiči havarovali například u Dobrušky a u Synkova na Rychnovsku, u Samšiny a u Podhradí na Jičínsku, v Hynčicích na Náchodsku nebo v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku. Na dálnice D11 havaroval ráno řidič osobního auta. Skončil převrácený na střeše. Na 73. km dálnice D11 havaroval kamion a omezil jízdu v pravém pruhu ve směru do Hradce Králové.

Horská služba Krkonoše poprvé v současné zimní sezoně vyhlásila první, tedy nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Na hřebenech Krkonoš je 30 až 50 cm sněhu. Za posledních 24 hodin napadlo v Krkonoších osm centimetrů sněhu za působení severozápadního až severního větru.

Srážku vozidel u Hulína řidič nepřežil

Ve Zlínském kraji v pondělí ráno taktéž sněžilo. Většina silnic zůstává s opatrností sjízdná, mnohde na nich však po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Vozovky nižších tříd, které silničáři sypou kamennou drtí, pokrývá místy uježděná vrstva sněhu. Provoz na některých silnicích komplikuje ledovka nebo námraza.

Provoz na silnici I/69 nad Liptálem na Vsetínsku komplikuje nákladní vůz, který uvízl ve stoupání na vrch Syrákov. Na vozovce je tam ledovka. Před ledovkou varují silničáři i na silnici I/150 mezi Bystřicí pod Hostýnem a Loukovem na Kroměřížsku a mezi Komárnem na Kroměřížsku a Kunovicemi na Vsetínsku.

Silnice I/55 u Hulína na Kroměřížsku byla asi tři hodiny uzavřena kvůli tragické nehodě, při které se čelně srazila dvě vozidla. Řidič jednoho z nich zemřel, řidiče druhého auta převezli záchranáři do nemocnice. Po dobu uzavření silnice odkláněli policisté dopravu na objízdné trasy.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....