Hlavní obsah

Janeček se obrátí na Ústavní soud. Chce odklad voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeč o post prezidenta Karel Janeček neuspěl se svou stížností proti postupu ministerstva vnitra, které jej z klání vyřadilo. Kvůli údajnému poškození práv se hodlá obrátit na Ústavní soud a bude žádat odklad voleb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Janeček

Reklama

Článek

„Moje ústavní práva byla poškozena. Nevzdávám se a podám podnět k Ústavnímu soudu. Nechci žít v zemi, kde ten, kdo neobchází zákon – v daném případě kontrolou platnosti podpisů z nějakého druhu databáze občanů –, je v zásadní nevýhodě. Víme přitom s absolutní jistotou, že minimálně jeden z kandidátů takovou kontrolu využil,“ uvedl v tiskové zprávě ve středu Janeček.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později. Ministerstvo vnitra na konci listopadu potvrdilo 9 kandidátů, miliardáře Karla Janečka společně s dalšími několika uchazeči do boje o Hrad resort nepustil s odůvodněním, že po kontrolách dodaný počet podpisů občanů nedosahuje potřebných 50 tisíc.

Diviš je zpět v boji o Hrad, Janeček a Rohanová mají smůlu

Prezidentské volby

Janečkovi, který původně odevzdal 74 208 podpisů, po odečtení škrtnutých nebo neúplně vyplněných řádků jich ministerstvo uznalo 71 828. Následně se provedly na kontrolních vzorcích testy, chybovost vzorků byla 33,94 a 32,6 procenta, tudíž vnitro přijalo 48 091 podpisů a Janečkovu kandidaturu odmítlo.

Proti tomuto rozhodnutí se Janeček odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Soud však 13. prosince jeho stížnost odmítl a do boje o Hrad ho nevrátil, na rozdíl od v listopadu taktéž odmítnutého podnikatele Karla Diviše.

Janeček si stojí za tím, že „s jistotou“ překročil potřených 50 tisíc podpisů. Zároveň zpochybnil volební zákon a pravidla pro sběr podpisů. „Významná část z nich (podpisů) nebyla uznána na základě špatných pravidel (v rozporu se záměrem Ústavy), například kvůli chybě petenta při udání adresy,“ míní Janeček.

„Věřím, že výše zmíněné argumenty jsou tak zásadní, že Ústavní soud nám vyhoví a volby odloží,“ dodal neúspěšný kandidát.

Podle ústavních právníků však není příliš pravděpodobné, že by soudy stížnostem kandidátů vyhověly a volby skutečně odložily.

Kvůli chybě vnitra může Diviš volby napadnout, míní právníci

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám