Kdo je a kdo bude superkrosovým mistrem světa?

Světový superkrosový šampionát má pohnutou historii… Jak známo, oficiální tituly mistrů světa může udělovat jen Mezinárodní motocyklová federace FIM. Ovšem superkros se FIMu dlouhodobě nedaří.

Vůbec první superkros (motokros na stadionu s umělým terénem) se jel v roce 1948 v Paříži. Pak se jel v květnu 1956 Závod vítězství v Praze na Strahově, ale skutečná superkrosová éra začala až v USA v roce 1972 – a stáli (tedy spíš jezdili) u toho i naši tehdejší borci Jarda Falta a Zdeněk Velký.

V 80. letech se začaly jezdit „velké“ superkrosy i v Evropě – v Paříži, Barceloně, Ženevě, Janově… Ale byly to vlastně jen jednotlivé exhibice, pořadatel sehnal sponzory, kteří bohatě zaplatili americké superkrosové hvězdy, a bylo. Když ale přišla FIM s myšlenkou, že spojí tyhle závody do mistrovství světa, narazila. Pořadatelé neměli zájem. FIM to nějakou dobu zkoušela, ale nepodařilo se jí získat víc než 2-3 pořadatele na sezonu a jezdecké pole nebylo tak kvalitní jako třeba i v pařížské hale Bercy. Američané vesměs chyběli.

V roce 1999 udělila FIM první titul mistra světa v superkrosu, stal se jím Francouz David Vuillemin, šampionát měl tři závody. Letošní šampionát měl jen dva závody a titul získal Ken Roczen. V letech 2003 až 2021 měla FIM dohodu s Americkou motocyklovou asociací AMA a mistr světa si mohl říkat vítěz amerického šampionátu. Po absolvování zpravidla 17 závodů. Spravedlivé.

Pro příští rok má FIM a její smluvní australský promotér SX Global v kalendáři 6 závodů v Anglii, Francii, Německu, Kanadě, Austrálii a zatím neurčené jihovýchodoasijské zemi (Malajsie? Indonésie? Vietnam?). Tři ze šesti termínů se kryjí s americkým supermotokrosovým šampionátem, čtvrtý je týden před finále amerického supermotokrosového šampionátu a poslední dva na konci října a listopadu. Takže? Nikdo z jezdců amerického šampionátu se nezúčastní superkrosového mistrovství světa, ani obhájce titulu Ken Roczen. První dva závody se navíc kryjí i se závody motokrosového mistrovství světa, které pořádá… FIM!

Kdo se tedy nakonec bude ucházet o korunu superkrosového mistra světa v roce 2023? Tipněte si v komentářích!

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
honza108 přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist