Vánoční dárek dražebníkům?

Dne 27.11.2022 Komora dražebníků ČR (KD ČR) zaslala premiérovi Petru Fialovi stanovisko dražebníků k návrhu zákona o veřejných dražbách. Vláda ho měla projednat dne 30.11.2022. Dražebníci doporučili, aby tento návrh byl vrácen ministru MMR Ivanu Bartošovi. Tento bod programu vlády byl vypuštěn. Ani v následujících dvou jednáních vlády nebyl zařazen. Jako vánoční překvapení má být tuto středu dne 21.12.2022 vládou projednán.

KD ČR v zaslaném dopisu premiérovi Petru Fialovi doporučila vrátit ministru MMR Ivanu Bartošovi návrh zákona o veřejných dražbách, protože:

● vznikl již v roce 2017 bez širší diskuze s dražebníky, organizátory aukcí či aukčními síněmi ve zcela jiném sociálně právním prostředí;

● předpokládá zbytečné výdaje v desítkách milionů Kč na vybudování a provoz nového informačního systému státní správy, když obdobný systém provozuje 23 let Česká pošta;

● zpeněžování zejména majetku dlužníků (odhad cca 30 miliard Kč ročně) se dostane do šedé zóny výběrových řízení;

● je v rozporu s celou řadou právních norem;

● neřeší problém pletich a korupce.

KD ČR několik let nabízí paragrafované znění novely zákona o veřejných dražbách. Nezatěžovala by státní rozpočet, vedla by ke snížení počtu úředníků na MMR. Nedocházelo by k netransparentnímu zpeněžování majetku dlužníků. Výsledkem je, že na některé kritiky MMR zakleklo. Navrhlo jim odebrat dražební koncese i podalo trestní oznámení. Ani premiér Petr Fiala, ani ministr Ivan Bartoš na výzvy dražebníků nereagují. Třeba nakonec Ježíšek vánoční dárek dražebníkům nenadělí.

Kontakt:

RNDr. Jiří Bureš, Ph.D.,

předseda představenstva Komory dražebníků ČR, z.s., www.komora-drazebniku.eu

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zákon-vláda-správa-hospodářství-Komora dražebníků-BFT Management

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.