Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové vypálili na Ukrajinu rekordní počet střel, stahují se z Kachovky

Sledujeme online   8:33aktualizováno  20:59
Ruská armáda vystřelila v pátek na ukrajinskou civilní a energetickou infrastrukturu celkem 98 řízených střel, uvedl v sobotu ve své ranní svodce ukrajinský generální štáb. Podle něj stahují ruské síly část svých vojáků z Kachovky v Chersonské oblasti. Kyjev mezitím po útocích obnovil provoz metra a dodávky vody.

V troskách domu ve městě Kryvyj Rih, který zasáhla ruská střela, se našlo tělo rok a půl starého chlapce. Celkem ruský útok v tomto městě zabil čtyři lidi. (16. prosince 2022) | foto: AP

Ruská invazní armáda vystřelila v pátek na ukrajinskou civilní a energetickou infrastrukturu celkem 98 řízených střel, v 65 případech pálila ze salvových raketometů, píše ukrajinský generální štáb.

Podle analytiků z Amerického institutu pro studium války (ISW) se jedná o jeden z největších raketových útoků, které Rusko doposud provedlo. „Ruské údery nadále představují významnou hrozbu pro ukrajinské civilisty, nezlepšují však schopnost ruských sil vést útočné operace na Ukrajině,“ píše ISW na svém Twitteru.

Podle ukrajinského generálního štábu však ukrajinské ozbrojené síly za uplynulý den odrazily nepřátelské útoky u více než 20 obcí včetně Bachmutu.

Štáb také tvrdí, že obránci odrazili ruské útoky u obcí Ploščanka, Červonopopivka a Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. A také u Bachmutu, Opytne, Zelenopillje, Andrijivky, Marjinky, Pobědy a Novomychajlivky v sousední Doněcké oblasti.

Záběry z Chersonu odhalují zkázu ukrajinského města:

Agentura Ukrinform s odvoláním na šéfa Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka mezitím napsala, že v troskách domu ve městě Kryvyj Rih, který zasáhla ruská střela, se našlo tělo rok a půl starého chlapce. Celkem tak ruský útok v tomto městě zabil pět lidí včetně čtyřiašedesátileté ženy a mladého páru s jejich malým synem. Dalších 12 lidí včetně dětí utrpělo zranění. Čtyři zraněné hlásí vedení Kyjevské oblasti.

„Nepřítel přesouvá některé jednotky a stahuje část svých vojáků z Kachovky a Nové Kachovky v Chersonské oblasti směrem k (obci) Nyžni Sirohozy,“ uvádí dále ukrajinský generální štáb.

„Mezi místními obyvateli ruští vojáci šíří informaci, že ruské vojsko Kachovku opustí do konce roku a proto loajálním obyvatelům nabízejí přesun na dočasně okupovaný Krym,“ podotklo velení ukrajinských ozbrojených sil.

Podle šéfa Chersonské oblasti Jaroslava Januševyče při sobotním ruském ostřelování Chersonu zemřel šestatřicetiletý muž a zranění utrpěla sedmdesátiletá žena.

Úřady mezinárodně neuznané proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) mezitím podle agentury TASS uvedly, že při ukrajinském ostřelování zemřeli tři civilisté a dalších pět jich bylo zraněno v obci Ščasťa. Ta leží v Luhanské oblasti na území ovládaném ruskou okupační armádou.

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ihned ověřit z nezávislých zdrojů.

Kyjev obnovuje dodávky vody, jezdí i metro

Kvůli explozím postihly řadu měst kromě Kyjeva výpadky v dodávkách elektřiny a vody. „Ukrajinci proto i v sobotu pracují na obnovení dodávek elektřiny,“ píše agentura AFP.

„Naši technici a opravářské čety začali pracovat už během vzdušného poplachu a dělají vše pro to, aby obnovili výrobu a dodávky elektřiny,“ řekl prezident Zelenskyj, který podle serveru Ukrajinska pravda také prohlásil, že Rusové mají dostatek raket na ještě několik takto rozsáhlých vzdušných útoků.

Nic to ale podle něj nezmění na rozložení sil ve válce, kterou rozpoutala Moskva letos v únoru. V pravidelném večerním proslovu pak prezident oznámil, že za posledních 24 hodin podařilo obnovit dodávky elektřiny pro téměř šest milionů lidí. „Opravy po včerejším teroristickém útoku pokračují bez přestávky,“ ujistil Zelenskyj.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pak v sobotu ráno oznámil, že metro ve městě už zase slouží svému původnímu účelu poté, co se v něm v pátek provoz vlaků kvůli vzdušným útokům zastavil a jeho podzemní části se proměnily v kryty.

Všichni obyvatelé Kyjeva podle něj už mají také dodávky vody. V polovině města bylo obnoveno vytápění a ve dvou třetinách dodávky elektřiny, informoval Kličko na Telegramu, kde zároveň upozornil na pokračující nedostatek elektřiny a nouzové odstávky.

Ruské ministerstvo obrany později v sobotu oznámilo, že jeho armáda v pátek pomocí velmi přesných zbraní zasáhla ukrajinské systémy vojenského velení, vojensko-průmyslového komplexu a energetická zařízení.

Mluvčí resortu Igor Konašenkov dále podle agentury TASS tvrdil, že Rusové mimo jiné zmařili snahu Ukrajinců přesunout do válečné zóny zbraně a munici zahraniční výroby, zablokovali postup záloh a zasáhli ukrajinské závody vyrábějící a opravující zbraně.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že v sobotu Rusko na Ukrajinu směřovalo pět raketových útoků a deset minometných. Rakety poničily civilní infrastrukturu v Druživce a Kramatorsku v Doněcké oblasti.

Řekněte mi, jak dál postupovat, žádal Putin na vojenském velitelství

Dvě nadzvukové střely Oniks odpálené z okupovaného Krymu se ukrajinské obraně podle těchto zdrojů podařilo sestřelit. Podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova ruské síly obnovily útoky s pomocí íránských dronů.

Rusko podle něj dostalo novou, poměrně malou, dodávku dronů Šáhed-131 a Šáhed-136. Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ihned ověřit z nezávislých zdrojů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...