Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spory na Univerzitě Palackého pomáhá řešit bývalý kvestor Univerzity Karlovy

  5:21
Napjaté vztahy na Univerzitě Palackého v Olomouci by mohl zklidnit nestranný mediátor zvenčí. Univerzita zahájila spolupráci s odborníkem, který má za úkol najít kompromis ve sporu přírodovědecké fakulty, vysokoškolského ústavu CATRIN a rektora univerzity Martina Procházky.

Univerzita Palackého | foto: Petr Zatloukal, www.lf.upol.cz

Ve sporu hraje důležitou roli vysokoškolský vědecký ústav CATRIN, od jehož počátku se na univerzitě vedly ostré boje.

Velké výhrady má přírodovědecká fakulta, která argumentuje tím, že by kvůli institutu přišla o část vědecké techniky, čímž by byla znemožněna výuka a dokončení závěrečných prací studentů.

Předloni spor vygradoval v rezignaci tehdejšího rektora Jaroslava Millera. Podle návrhu současného rektora univerzity Martina Procházky by se měl majetek převést právě do správy ústavu.

Na začátku října dal rektor výpověď děkanovi přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, odmítl však, že by to bylo kvůli majetkové tahanici.

A přestože nakonec Procházka stáhl výpověď, která byla například podle právního odboru ministerstva školství v rozporu se zákonem, stále trvá na jeho odvolání z pozice děkana. Přitom pokud bude Kubala odvolán, automaticky s ním padne i celé vedení fakulty.

„Případný provizorní správce bude do volby děkana zajišťovat jen provozní úkony. Pan rektor si tedy musí vybrat, jestli chce jednání, nebo odvolání, obojí nejde,“ míní staronový děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

Řešení navrhne člověk zvenčí

Smír mezi stranami konfliktu má pomoci přinést Tomáš Horáček, který dříve působil jako kvestor Univerzity Karlovy v Praze.

„Nový mediátor byl rektorem smluvně pověřen, aby provedl analýzu příčin a důsledků vztahů mezi přírodovědeckou fakultou a CATRIN. Na základě výsledků této analýzy by pak měl navrhnout možná řešení sporu,“ okomentoval mluvčí univerzity Egon Havrlant.

„Prozatím nevím, jaké výstupy můžeme očekávat, neboť nám nikdo neposkytl bližší informace o tom, co by mělo být cílem spolupráce, ale s panem Horáčkem jsme se sešli a schůzku hodnotím jako věcnou, informativní. Intenzivnějším jednáním však brání kroky pana rektora, který mě chce stále odvolat z funkce,“ sdělil Kubala.

Ten odvolání své výpovědi uvítal, připomněl však, že k jejímu stáhnutí rektor Procházka přistoupil až v momentě, kdy Kubala podal žalobu a s fakultním senátem podal návrh na odvolání rektora, který ovšem následně univerzitní senát zamítl.

„Šlo o hrubý zásah do mého osobního i pracovního života, který mi způsobil významnou škodu,“ řekl Kubala.

„Za svým postupem si stojím, mám odpovědnost za své jednání a v žádném případě se této odpovědnosti nezříkám,“ reagoval rektor univerzity Martin Procházka.

Přístroje, vybavení a prostory v hodnotě stovek milionů korun leží sice na půdě přírodovědecké fakulty, jsou však majetkem univerzity. Ta jej tak legálně může předat CATRIN do správy, jenže rektorův návrh několikrát neprošel akademickým senátem. Naposledy to bylo o jediný hlas.

CATRIN je pro rektorův návrh

Nejedná se o prostory fakulty na Envelopě, nýbrž o prostory a laboratoře v areálu Holice, které vznikly během vybudování výzkumných center. „Už stávající nejistý stav má nepříznivý dopad na naše pedagogické aktivity,“ posteskl si Kubala.

A zatímco ředitel výzkumného ústavu Pavel Banáš vidí rektorův návrh jako kompromisní řešení, děkan Kubala ho vnímá jako devastující.

„Doposud mi nikdo nebyl schopen sdělit konkrétní důvody pro tuto proklamaci zástupců fakulty, který studijní program by například mohl být omezen a v čem by toto omezení spočívalo. Jsem si jistý, že bychom byli schopni případné komplikace bez problému odstranit,“ myslí si Banáš.

„Kompromisní návrh zahrnoval nabídku, že naši studenti mohou přinést své vzorky a kolegové z CATRIN jim je změří, což jde přímo proti konceptu vzdělávání,“ oponuje Kubala.

„Dovedete si třeba představit, že na lékařské fakultě budou chirurgy učit tak, že budou moci pacienta přivézt ke dveřím operačního sálu, tam pacienta převezme lékař, který provede operaci a poté pacienta zase u dveří předá studentovi? Co se takový student naučí pro praxi? A proč si někdo myslí, že obdobně můžeme vychovávat chemiky,“ ptá se Kubala.

Přístup do laboratoří má být zachován

Podle vedení CATRIN jejich návrh zahrnoval zachování současného stavu. „Tak, aby všichni zaměstnanci UP bez ohledu na jejich příslušnost k PřF či CATRIN měli zachován přístup do svých kanceláří, laboratoří a k přístrojům,“ upřesnil Banáš, jenž chce dle svých slov majetek převést do správy CATRIN, aby ústav mohl volně zajišťovat servis i údržbu.

Na přístrojích, o něž se vedou spory a jejichž hodnota přesahuje sto milionů korun, podle Banáše výuka nikdy neprobíhala.

„Laboratoře byly vytvořeny výhradně kvůli výzkumu. Studenti se do něj však mohou zapojit ve svých závěrečných pracích,“ uvedl Banáš a dodal, že by ústav bez přístrojů nemohl fungovat.

Děkan Kubala namítá, že jeho fakultě nevysvětlil, jak by měla nadále garantovat svoji činnost, kdyby jí bez náhrady odebrali 30 procent majetku a několik tisíc metrů čtverečních laboratoří.

Ke konci loňského roku se ve výzkumných aktivitách CATRIN angažovalo téměř šest desítek studentů. „Kompromisní návrh by i pro nás byl omezující, omezení jsme chápali jako vstřícný krok směrem k fakultě a možnému urovnání vzájemných vztahů,“ pravil Banáš.

Vřava na univerzitě tak nekončí a spor začíná připomínat sněhovou kouli. „Žádná jednání moc neprobíhala, situace jen dále neuvěřitelným způsobem eskalovala,“ popsal Kubala.

Další jednání se uskuteční po Novém roce. Kromě majetkového sporu mezi fakultou a ústavem se bude řešit i možné odvolání rektora.

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Natáčí se vánoční pohádka. Tři princezny na Bouzově zachraňují království

28. května 2024  14:25

Jedna z klapek letošní vánoční pohádky České televize Tři princezny cvakla také na státním hradě...

Prolezl jsem v Olomouci všecko, říká osmdesátiletý průvodce. Našel i poklad

26. května 2024

Premium Maluje obrazy, sbírá „parníky“ a hlavně zná Olomouc jako málokdo. Proto také Vladimír Gračka dělá...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie kvůli nahlášené bombě evakuovala školu v Hranicích, výbušninu nenašla

31. května 2024  8:05,  aktualizováno  11:25

Policisté od rána zasahovali na základní školy na Šromotově náměstí v Hranicích, kde jim byla...

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Obchůdky na vesnicích dostanou finanční injekci od kraje

1. června 2024  5:17

Obyvatelé menších obcí se nemusejí bát, že si nedojdou ve své domovině na nákup základních...

Fotbalový stadion spolkl 200 milionů, ale podmínky pořád nesplňuje

31. května 2024  15:10

Sportovci na Hané zažívají trápení se stadiony a halami. Fotbalový stadion v Prostějově například...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...