Hlavní obsah

Západ chce Rusko roztrhat na kusy, tvrdí Putin

Moskva

Krizí kolem Ukrajiny chtějí „geopolitičtí oponenti“ roztrhat Rusko na kousky, prohlásil na televizní stanici Rusko 1 prezident Vladimir Putin. Podle jeho slov je cílem Moskvy sjednotit ruský lid. Současně zopakoval, že Rusko je připraveno jednat o konfliktu na Ukrajině, Kyjev a spojenci to ale odmítají.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rozděl a panuj. Vždy se o to pokoušeli, snaží se to udělat teď. Náš cíl je jiný, sjednotit ruský lid,“ řekl ruský prezident na videozáznamu, který novinář Pavel Zarubin zveřejnil na svém telegramovém účtu.

Na otázku, zda existuje určitá „nebezpečná linie“, Putin poznamenal, že je přesvědčen o správnosti zvolené cesty. „Nemyslím si, že je to tak nebezpečné. Domnívám se, že jednáme správně. Chráníme naše národní zájmy, zájmy našich občanů, našich lidí. My prostě nemáme jinou možnost než chránit naše občany. Ale jsme připraveni jednat se všemi účastníky tohoto procesu o přijatelných řešeních, ale je to jejich věc, nejsme to my, kdo odmítá vyjednávat, ale oni,“ prohlásil Putin. V rozhovoru tvrdí, že se Rusko vždy snažilo vyřešit všechny spory mírovou cestou, prostřednictvím jednání.

Rusko se v ukrajinské krizi podle Putina „nemohlo chovat tak cynicky jako Západ“. „Nemohli! Máme jinou filozofii, jiný přístup k životu a k lidem. Nemohli jsme jinak,“ řekl.

Prezidenta nepřekvapilo, že „se někdo choval jinak než skutečný vlastenec“, protože „v každé společnosti jsou vždy lidé, kteří primárně myslí na osobní zájmy“. „Abych byl upřímný, nijak zvlášť je neodsuzuji, každý má právo si vybrat,“ zdůraznil.

Hlava státu poukázala na to, že si je jistá, že „99,9 procenta Rusů je připraveno dát vše do zájmu vlasti“, a to ji přesvědčuje, že „Rusko je zvláštní země a máme zvláštní lidi“.

Patrioty zničíme

Putin je stoprocentně přesvědčen, že pokud budou na Ukrajinu dodány systémy protivzdušné obrany Patriot, ruské síly je zničí. „Samozřejmě, že je zničíme,“ uvedl. Už ve čtvrtek šéf Kremlu sdělil, že „Patriot je poměrně starý systém a nefunguje jako ruský S-300. Na tyto systémy bude existovat ‚protilátka‘,“ řekl.

Rusko 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu. Moskva válku na Ukrajině nazývá speciální operací, jejímž cílem je podle ní demilitarizace a „denacifikace“ sousední země a zajištění bezpečnosti Ruska před údajnou rozpínavostí NATO.

Zvýšíme vám daně, vzkázala Státní duma Rusům v zahraničí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám