Hlavní obsah

Do čela NAKIT byl nominován odsouzený právník

ČTK, zr

Do vedení Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) byl náměstkem ministra vnitra Lukášem Koláříkem (Piráti) nominován právník Vladimír Chrástecký. Ten byl v roce 2013 pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce dnes hledat řešení situace s náměstky.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Chrástecký na snímku z roku 2013

Článek

„Já to vůbec nevěděl. NAKIT řeší náměstek od Pirátů, i vzhledem k tomu, že přejde pod digitální agenturu k (ministrovi pro místní rozvoj Ivanu) Bartošovi. Jestli je to ale takhle, tak by určitě neměl být ředitelem,“ sdělil serveru Neovlivní.cz Rakušan. Výběrové řízení podle něj zatím vypsáno nebylo.

Chrástecký byl před devíti lety pravomocně odsouzen a soud mu uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz vykonávat vedoucí funkci v orgánech veřejné moci. Podle verdiktu se Chrástecký jako někdejší šéf odboru dohledu ministerstva spravedlnosti podílel na zmanipulování řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona.

Někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová totiž na základě jeho návrhu přerušila v červnu 2010 výkon trestu dvěma mužům odsouzeným k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie.

V čele NAKIT, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, končí s koncem letošního roku Vladimír Dzurilla. Nominace do funkce v NAKIT je podle ministra Rakušana věcí Pirátů, kteří mají v resortu i ve vládě na starost agendu informačních technologií. Bartoš ale uvedl, že o pověření Chrásteckého byl pouze informován a osobně ani pracovně ho nezná.

„O tomto pověření jsem byl těsně před svátky pasivně informován. Vzhledem k tomu, že jsou veškeré informace o historické kauze veřejně dohledatelné, věřím, že toto dočasné pověření kolegové pečlivě vyhodnotili a vypsané výběrové řízení na plnohodnotného ředitele se všemi náležitostmi proběhne co nejdříve,“ konstatoval Bartoš.

Chrástecký se podle Neovlivni.cz zatím k věci nevyjádřil. Server upozornil na to, že se pokusil pravomocný rozsudek za nadržování zlodějům po letech zvrátit, Robert Pelikán jako ministr spravedlnosti ale podat stížnost pro porušení zákona odmítl.

Soud znovu potrestal soudce Matulu viněného z nadržování zlodějům 74 miliónů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám