Hlavní obsah

My ani Rusko na útok nemáme, tvrdí Kyjev. Moskva ale hromadí síly v Luhansku

Foto: Profimedia.cz

Snímek raketometu TOS 1 schopného odpalovat termobarické střely. Podle ISW byla tato ruská technika spatřena v Luhanské oblasti. Spolu s dalšími ukazateli to může naznačovat, že tam Moskva plánuje zaútočit.

Reklama

Válka zamrzla a nikdo teď nemá kapacitu na útok, řekl v rozhovoru pro BBC šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Rusové se mezitím seskupují v Luhansku, podle amerického Institutu pro studium války možná právě k útoku.

Článek

Situace na frontě je podle šéfa ukrajinské rozvědky Budanova „zaseklá“ a „bez pohybu“. Rusko podle něj utrpělo těžké ztráty a Kreml zřejmě rozhodne pro další mobilizaci. Prostředky k dalšímu útoku nicméně podle něj postrádá i Ukrajina. „Nemůžeme je porazit ve všech směrech. Oni nás ale také ne,“ řekl Budanov v rozhovoru pro BBC a dodal, že Ukrajinci vyčkávají na další zásoby zbraní a „nové pokročilejší zbraně“.

Období, kdy se fronta příliš nehýbe ani na jednu stranu, trvá už od minulého měsíce, kdy Ukrajina získala zpět Cherson. Neznamená to ale, že se nebojuje. Na frontě stále dochází k nekonečným sériím menších útoků a protiútoků jedné či druhé strany, což si žádá vysoké ztráty.

Nejkrvavější boj je v okolí města Bachmut, které se snaží dobýt žoldnéři z Vagnerovy skupiny.

Ukrajinští představitelé už dřív tento měsíc uváděli, že Rusko se možná chystá na velký útok z Běloruska. Jeho možný začátek odhadovali na začátek roku 2023 a cílem mohl být další pokus o obsazení Kyjeva.

Budanov ale řekl, že ukrajinská armáda už s něčím takovým nepočítá. Přesun tisíců ruských jednotek do Běloruska šéf ukrajinské rozvědky čte jako klamný manévr s cílem donutit Ukrajinu k přesunutí části svých sil z jihu a východu na sever.

Momentálně nicméně podle poslední zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) Rusko koncentruje techniku i jednotky v Luhanské oblasti. Moskva tam podle ISW zřejmě přesunula elitní jednotky (parašutisty) a na sociálních sítích se stále častěji objevují záběry a fotky přesunů vojenské techniky v oblasti. Větší důraz na operace v této oblasti podle ISW také naznačuje nasazení termobarického dělostřelectva.

ISW píše, že by mohlo jít o součást přípravy ruské ofenzivy. Může jít ale i o přípravu na manévr, jehož cílem by mohlo být vlastním útokem překazit ofenzivní akci nepřítele, který se k útoku zrovna připravuje.

Hromadění ruských sil v Luhanské oblasti podle ISW každopádně znamená, že Rusové s nejvyšší pravděpodobností nezaútočí v Záporoží.

Reklama

Doporučované