Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Poslala na Nováka policii, teď sama pyká: Šéfce hodonínského klubu stopl svaz peníze

Autor: sm

Lidé jí tleskali za odvahu, teď ale čelí krušným chvílím. Šéfka hodonínského klubu Libuše Steklá před necelým rokem poukázala na trenéra Martiny Sáblíkové s podezřením, že šidil účty, které předkládal svazu. Web Seznam Zprávy teď odkryl, že zatímco kolem kouče Nováka se zdají být vody minimálně na pohled klidné, proti Steklé podnikl svaz zásadní kroky.

Libuše Steklá letos podala na trenéra Petra Nováka trestní oznámení poté, co pojala podezření, že v účetnictví, které kouč Martiny Sáblíkové předkládal svazu, je řada nesrovnalostí. Podle šéfky hodonínského klubu se například na fakturách za ubytování objevovaly ceny za jiné pokoje, než ve kterých reálně rychlobruslaři během soustředění bydleli. Kromě toho měl Novák třeba také vykazovat platby za plnou penzi, ačkoliv si sportovci podle několika svědectví vařili sami. 

Návrh na vyloučení

A zatímco směrem k Novákovi svaz prozatím konkrétní kroky zdá se nepodniká, Steklá už na vlastní kůži pocítila první důsledky svého jednání. Svaz dospěl až k návrhu na vyloučení hodonínské trenérky »z důvodu poškozování pověsti svazu«. K tomu ale nakonec nemohlo dojít, protože není členkou a registrován je pouze celý její klub. 

Na letošek nicméně Steklá pro svůj klub nedostala příspěvek na činnost. A finance omezil svaz také směrem k jejímu synovi, kterého dříve podporoval několika sty tisíc ročně. Od chvíle, kdy jeho matka podala třestní oznámení na Nováka ovšem žádné peníze nedostal a synovu přípravu, která vyjde zhruba na 650 tisíc korun musí hradit sama Steklá. 

Finanční stopka

Podle šéfky kontrolní komise svazu, Ivy Zajíčkové, jde o chybu: „Nadějný závodník se má finančně podporovat bez ohledu na spory.“ Je přitom zřejmé, že Lukáš Steklý podával velmi dobré výsledky. Loni splnil limity pro účast na OH a ve Světovém poháru se pohybuje mezi 5. a 6. místem. „Takže Lukáš není nějaký neschopný synáček a já rozhodně nejsem zhrzená matka,“ řekla Seznam Zprávám Steklá, jejíž dřívější kroky evidentně vedly až k policejní prohlídce na svazu. Ten se během celé kauzy obrnil mlčením a věc víceméně nekomentuje.

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák měl podle Steklé šidit účetnictví
Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák měl podle Steklé šidit účetnictví