Hlavní obsah

Odsouzený právník Chrástecký NAKIT nepovede

Právo, bap

Státní Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) povede právník Jan Ďoubal, který dosud šéfoval v tamním právním oddělení. Oznámilo to ministerstvo vnitra poté, co server Neovlivni.cz připomněl pravomocné odsouzení za nadržování zlodějům původně nominovaného právníka Vladimíra Chrásteckého.

Foto: ČTK

Právník Vladimír Chrástecký na snímku z 29. května 2013.

Článek

„Chceme mít jistotu, že veškeré právní kroky do jmenování nového ředitele budou v pořádku. Proto jsem doporučil právníka Jana Ďoubala,“ řekl náměstek ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Lukáš Kolářík. Připomněl, že na pozici stále probíhá výběrové řízení, do kterého se uchazeči mohou hlásit do konce ledna příštího roku.

„Doufáme, že se nám do výběrového řízení přihlásí kvalitní uchazeči, ze kterých vybereme pro takto důležitou instituci tu nejlepší nebo toho nejlepšího,“ dodal Kolářík.

NAKIT povede dočasně Ďoubal

Domácí

Nového šéfa Rakušan vybral po poradě s právníky poté, co se dozvěděl, že původně nominovaný Chrástecký byl v roce 2013 odsouzen za nadržování zlodějům. Podle verdiktu se jako šéf odboru dohledu ministerstva spravedlnosti podílel na zmanipulování řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona. Někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová totiž na základě jeho návrhu přerušila v červnu 2010 výkon trestu dvěma mužům odsouzeným na 10 let vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury.

Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie. Soud Chrásteckému uložil osmnáctiměsíční podmínku a pětiletý zákaz vedoucí funkce v orgánech veřejné moci.

Rakušan prý ale o jeho odsouzení nic nevěděl. Nominaci podle něj měli na starost Piráti, jelikož NAKIT přejde pod digitální agenturu resortu místního rozvoje Ivana Bartoše. Ten pro změnu uvedl, že o zvolení Chrásteckého byl pasivně informován.

Zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla skončil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám