Hlavní obsah

KLDR odpálila tři balistické rakety

Soul/Tokio

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do Japonského moře východně od Korejského poloostrova. V sobotu to oznámila jihokorejská armáda. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.

Lidé v Soulu sledují na obrazovkách další raketový test KLDR.Video: Reuters

 
Článek

Jihokorejský sbor náčelníků spojených štábů ve svém prohlášení uvedl, že armáda kolem osmé ráno místního času detekovala tři odpaly balistických raket krátkého doletu na tuhé palivo ze severokorejského území jižně od hlavního města KLDR.

Dodalo, že uletěly asi 350 kilometrů, než dopadly poblíž východního pobřeží Korejského poloostrova.

Typ raket, které měly být vyrobeny v KLDR, nesdělilo s tím, že se informace teprve vyhodnocují.

Severní Korea vyslala drony na jih, jeden přeletěl nad Soulem. Ten reagoval výstřely

Zahraniční

„Severokorejské odpálení balistických raket je závažnou provokací, která podkopává mír a stabilitu na Korejském poloostrově i v mezinárodním společenství,“ uvedl jihokorejský sbor náčelníků štábu, který test odsoudil jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Reakce Japonska a USA

Test odsoudilo i Japonsko, která také oznámilo, že rakety uletěly asi 350 km. Dopadly mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska a nejsou hlášeny žádné škody, uvedl japonský resort obrany podle agentury Kjódó.

Indicko-tichomořské velitelství americké armády reagovalo prohlášením, že nejnovější odpaly nepředstavují bezprostřední hrozbu pro americký personál nebo území ani pro spojence Washingtonu.

Zároveň zdůraznilo destabilizující dopad severokorejského zbrojního programu.

Vysoký počet testů raket

Severní Korea letos navzdory mezinárodním zákazům a sankcím podnikla řadu raketových testů, včetně testu mezikontinentální balistické rakety schopné zasáhnout Spojené státy.

Podle jihokorejské agentury Jonhap letos KLDR odpálila asi 70 balistických střel. Naposledy tak učinila 23. prosince.

Někteří experti se domnívají, že Pchjongjang rozšířený arzenál nakonec využije k tomu, aby se domáhal zmírnění sankcí a dalších ústupků ze strany Washingtonu.

Napětí na Korejském poloostrově se v poslední době zvýšilo. V pondělí jihokorejská armáda detekovala nad svým územím severokorejské drony, proti nimž vyslala stíhačky a bojové vrtulníky.

Severní Korea tímto způsobem narušila jihokorejský vzdušný prostor poprvé od roku 2017.

V pátek Jižní Korea provedla zkušení test rakety v souvislosti se svým úsilím umístit ve vesmíru zařízení, pomocí něhož by lépe monitorovala dění v KLDR, podotkly agentury AP a Reuters.

Severní Korea odpálila dvě balistické rakety středního doletu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám