Hlavní obsah

Čím Češi ohromili svět

Rok 2022 přinesl v kultuře nejedno překvapení. V nich se neztratila ani ta česká. Objevilo se totiž hned několik osobností, které překročily hranice naší země a oslovily svět. Zde jsou příběhy některých z nich.

Foto: Česká filharmonie

Jakub Hrůša popularizuje hudbu českých mistrů v celém světě.

Článek

Mezi největší události patřila zpráva, že jeden z nejoceňovanějších dirigentů, Jakub Hrůša, se od září 2025 stane hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden. Vystřídá Antonia Pappana, který od sezony 2024/2025 přijal místo šéfdirigenta u Londýnského symfonického orchestru. Hrůša bude druhým Čechem, který povede Královskou operu. V padesátých letech minulého století ji krátce řídil Rafael Kubelík.

Nejlepší výzva

„Vzhledem k mému věku a kontextu života i kariéry je to ta nejlepší výzva, která mě mohla potkat. V poslední době cítím velké uspokojení v dalším intenzivním pronikání do opery, takže možnost dělat ji na nejvyšší úrovni v domě, jako je Královská opera, je to nejlepší, co jsem si mohl přát,“ řekl Hrůša v rozhovoru Právu.

Hrůša je nyní šéfdirigentem Bamberských symfoniků, hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a orchestru Národní akademie Svaté Cecílie (Accademia Nazionale di Santa Cecilia) v Římě.

Zároveň je častým hostem nejvýznamnějších světových orchestrů v Evropě i v zámoří včetně Berlínských, Vídeňských a Mnichovských filharmoniků, amsterdamského královského orchestru Concertgebouw či Newyorské filharmonie, Bostonského symfonického orchestru a Clevelandského orchestru.

Dirigent Jakub Hrůša: Opera je vrcholem lidské kultury

Kultura

V Královské opeře dosud dirigoval v roce 2018 Carmen a letos v červnu inscenaci Lohengrina Richarda Wagnera. V celém světě také uvádí české skladatele, na které je patřičně hrdý.

V zahraničí i u nás k divákům promluvil výpravný film režiséra Petra Václava Il Boemo, který je o skladateli z osmnáctého století Josefu Myslivečkovi, jehož skvěle ztvárnil Vojtěch Dyk. Nedostal se sice do užšího seznamu uchazečů o Oscara, nicméně svou světovou premiéru si odbyl na festivalu ve španělském San Sebastiánu, cenu kritiky získal na festivalu v Arrasu ve Francii a byl zařazen do programu prestižního mezinárodního filmového festivalu v nizozemském Rotterdamu.

Yemi A. D. bude kosmonautem

Petr Václav film připravoval deset let. Ukazuje v něm Myslivečkův osobní a profesionální život, vyobrazuje Itálii druhé poloviny osmnáctého století, zejména v prostředí operních domů a tehdejší prostopášné společenské smetánky. Film dotvářejí nádherné dobové kostýmy a Myslivečkova hudba v podání orchestru Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

Yemi A. D. pro Novinky: Ve vesmíru strávím šest dnů

Domácí

„Vždycky mě zajímal příběh člověka, který jde za svým snem. Rozhodl se všechno opustit, aby se stal umělcem v zemi, kde ho nikdo neočekával a kde si všechno vydobyl sám,“ řekl Václav.

Český tanečník a choreograf Yemi A. D. se stal jedním z osmi lidí, se kterými chce japonský miliardář Jusaku Maezawa letět kolem Měsíce. Jejich výběr probíhal mezi milionem uchazečů. Osmička vybraných za cestu nebude muset nic platit, vše uhradí jmenovaný podnikatel. Let je plánovaný na rok 2023, trvat má šest dní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tanečník Yemi A. D. poletí kolem Měsíce.

„Je to historicky první civilní mise k lunární orbitě Měsíce. Tři dny poletíme k ní, následně ji obkroužíme a vrátíme se na Zem. To je na tom skvělé. Lety, které sledujeme nyní, jsou omezeny kilometry, určitou hranicí. My se dostaneme dál. Měsíc je od Země vzdálený více než 384 tisíc kilometrů,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz Yemi A. D.

Pavel Haas Quartet bodoval

„Po letu do vesmíru jsem toužil odjakživa. Nevěděl jsem ovšem, zda je možné se probojovat mezi tolik lidí, již mají stejný sen. Nakonec to ale, jak vidíte, vyšlo,“ dodal.

Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil český Pavel Haas Quartet mezi deset nejlepších smyčcových kvartetů všech dob. Stalo se to v roce, kdy soubor oslavil dvacetiny, nahrál nové album, zazářil na festivalu Dvořákova Praha a vyjel na světové turné.

České smyčcové kvarteto je kromě toho držitelem šesti Gramophone Awards, dvou BBC Music Magazine Awards i ceny Diapason d’Or de l’Année.

Pavel Haas Quartet: Bez zvládnutého řemesla nelze dělat umění

Kultura

„Žebříček, který BBC Music Magazine sestavil, je specifický. Dostali jsme se mezi deset nejlepších souborů historie, bez uvedení pořadí, což mě osobně potěšilo a hlavně překvapilo,“ řekl v rozhovoru pro Právo violoncellista Peter Jarůšek.

„Obdrželi jsme už mnoho prestižních cen, hlavně Gramophone Music Awards, což jsou takové michelinské hvězdy v oboru klasické hudby. Máme jich šest, myslím si, že jich nikdo jiný tolik nemá. Je to ne­uvěřitelné číslo a těší nás to,“ dodal.

V Carnegie Hall zaujal Permoník

Karvinský pěvecký sbor Permoník v březnu dobyl New York. Na čtyřdenní přehlídce Sounds of Spring International Music Festival ve slavné Carnegie Hall předvedl lidové písně a získal zlatou medaili.

Permoník sklízí úspěchy nejen doma, ale i v Koreji, Španělsku, Japonsku, Gruzii či Austrálii. „Věříme, že za našimi úspěchy je mimo jiné náš slezský původ. Ten mix různých národností, hudebních vlivů a muzikálnosti je znát. Zakládáme si na individuální hlasové výuce a pečlivé práci s dětmi,“ uvedla sbormistryně Martina Juríková.

Reklama

Výběr článků

Načítám