Palác Dunaj odhalil první nájemce. Nové sídlo v něm bude mít české zastoupení evropských institucí

Historie Paláce Dunaj sahá do 30. let 20. století. Od roku 2024 se stane novým střediskem Evropské unie v České republice.

dunaj-nahled

Foto: Zeitgeist Asset Management / Chapman Taylor

Palác Dunaj se stane novým sídlem českého Zastoupení Evropské komise a Kanceláře Evropského parlamentu

0Zobrazit komentáře

Palác Dunaj, který se nachází v centru pražského dění na Národní třídě poblíž Národního divadla, prochází od konce roku 2020 kompletní rekonstrukcí. S tím, jak se stavební práce blíží ke svému cíli, společnost Zeitgeist Asset Management, která za oprášením ikonické konstruktivistické budovy stojí, zveřejnila, jaké majoritní nájemce zde po otevření přivítá. Celkem 2 600 metrů čtverečních obsadí české Zastoupení Evropské komise a Kancelář Evropského parlamentu.

Společnost Zeitgeist Asset Management koupila budovu v roce 2017 od stavební společnosti Eurovia CS. Ta se pro prodej rozhodla kvůli výstavbě nového sídla v pražské Krči. Rekonstrukce byla tedy zahájena tři roky po koupi ve spolupráci s architektonickou kanceláří Chapman Taylor, jejímž cílem bylo především zachování modernistického rázu stavby.

Dokončení rekonstrukce je naplánováno na konec letošního roku a k nastěhování prvních nájemců bude Palác Dunaj připravený v prvních měsících roku 2024. Už nyní je ale zřejmé, že více než polovinu z celkových 6 700 metrů čtverečních nových kancelářských prostor obsadí dvě evropské instituce a Česká advokátní komora.

„Velmi nás těší, že se nám podpisem patnáctileté nájemní smlouvy podařilo uzavřít dlouhodobé partnerství s takto významnými evropskými institucemi. Je pro nás potvrzením správného přístupu k tomuto projektu z pohledu jeho prestiže i budoucí hodnoty,“ říká Peter Noack, šéf Zeitgeist Asset Management.

palac-dunaj_vizu_02

Foto: Zeitgeist Asset Management / Chapman Taylor

Objekt bude přístupný jak z ulice Národní třída, tak z ulice Voršilská

Právě poloha Paláce Dunaj na významné adrese v centru Prahy byla pro Evropskou komisi a Kancelář Evropského parlamentu jedním z významných kritérií. Nové sídlo bude totiž díky tomu snadno dostupné občanům – umožní jim získávat aktuální informace a být v kontaktu se svými zástupci v obou institucích. V tom napomůže také interaktivní centrum pro širokou veřejnost nazvané Europa Experience.

„Naším posláním je informovat o dění v Evropské unii. Pravidelně organizujeme debaty na aktuální témata, semináře či studijní cesty do Bruselu. Současně informujeme naše kolegy v Bruselu o vývoji v Česku a organizujeme návštěvy členů Evropské komise v České republice. Proto je pro nás důležité mít sídlo v centru města,“ popisuje práci Zastoupení Evropské komise v Česku její vedoucí Monika Ladmanová.

Nové prostory v Paláci Dunaj zahrnou kromě kancelářského zázemí také konferenční sál. Vzdělávací a informační centrum s bezplatným vstupem pro širokou veřejnost vznikne v přízemí a o patro výše – dvě podlaží propojí vnitřní schodiště a na celkové ploše přes 800 metrů čtverečních nabídne řadu interaktivních prvků a 360° kino. Za architektonickým návrhem chystaných prostor stojí ateliér Ackermann architekti.

Rekonstrukce Palác Dunaj zvyšuje o jedno patro, v jehož případě kladou architekti důraz na design, detaily a použité materiály, aby se stalo přirozenou součástí stávajícího objektu a jeho okolí. Přízemí paláce bude vyhrazeno pro obchody a vstoupit do něj bude možné z Národní třídy i z Voršilské ulice. Rekonstrukce počítá také se zachováním původního paternosteru a s otevřením mnoho let nepřístupného centrálního atria.

Zastoupení Evropské komise v České republice a Kancelář Evropského parlamentu v současnosti sídlí v Jungmannově ulici v Evropském domě. Přesídlením do moderní budovy s historickým puncem tak instituce získají reprezentativní zázemí, které splňuje současné požadavky na vybavení kancelářských prostor.

palac-dunaj_vizu_041

Foto: Zeitgeist Asset Management / Chapman Taylor

Zajímavým prvkem je původní luxferová podlaha

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym