Jindřich Wankel hraje hlavní roli také v muzejních vzdělávacích programech

6. ledna 2023, kultura, přečteno: 780×

Muzeum Blanenska minulý rok slavilo 150 let od velkého objevu v Býčí skále, rozrostly se expozice a s nimi i vzdělávací programy. Návštěvníci si například mohou objednat nový vzdělávací program k expozici Obrazy z Moravského Švýcarska, která se věnuje dějinám bádání v Moravském krasu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V programu se malí návštěvníci zaměří na osobnost Jindřicha Wankla, který je zakladatelem muzejnictví v Blansku a průkopníkem archeologie. Během svého působení v Blansku v druhé polovině 19. století, kdy pobýval na blanenském zámku, se věnoval nejen archeologii, ale také paleontologii nebo speleologii. Působil jako lékař salmovských železáren. Program představí výzkumy doktora Wankla, jeho rodinu a také jeho fenomenální objev v jeskyni Býčí skála. V rámci programu děti dostanou pracovní list, který obsahuje také autorskou povídku právě o Býčí skále.

Není nad zážitkové vzdělávání, proto nabízíme také terénní vzdělávací programy přímo v Moravském krasu. Po prozkoumání expozice, kde nechybí ani originální zuby a kosti mamuta, kostra jeskynního medvěda nebo unikátní 3D tisková kopie kostry jeskynního lva, nerosty, horniny a zkameněliny, se mohou vypravit na některou z tras přímo do krasu. Exkurze Cestou necestou Moravským krasem s odborným výkladem o krasových jevech, archeologii či ochraně přírody probíhá přímo v terénu pod vedením zkušeného lektora. Na výběr je z několika tras v pětihodinové, nebo osmihodinové variantě.

Osobnost Jindřicha Wankla nechybí ani v archeologické expozici, která se věnuje zejména pravěku a je v ní připraven program Pravěk na Blanensku. Plynule na pravěk pak navazuje další oblíbený program zabývající se historií regionu. Středověk na Blanensku. Jak napovídá sám podtitul Od Keltů po středověk, děti se vrátí v čase do mladší doby železné a téma hutnictví je provede až na konec středověku. Autenticitu zážitku podpoří repliky středověkých nástrojů a ukázka tehdejšího oblékání.

Kompletní přehled o vzdělávacích programech naleznete na našich webových stránkách www.muzeum-blanenska.cz/vzdelavaci-programy. Edukační program si lze objednat telefonicky na čísle 720 958 605, nebo na e-mailové adrese: vzdelavani@muzeum-blanenska.cz.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení