Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom Serenity je oslavou hedvábí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská značka sice nepředstavila v Ženevě žádný nový model, ale přivezla jedinečný exemplář limuzíny Phantom, který je ukázkou špičkové ruční práce.

Rolls-Royce v posledních letech prakticky na každém ze světových autosalonů představuje práci svého individualizačního oddělení prostřednictvím nové limitované edice nebo vozu, jenž nebude mít díky provedení svého exteriéru a interiéru nikdy žádné dvojče.

To je právě případ i nejnovějšího Phantomu Serenity. Luxusní limuzína se pyšní výjimečným perleťovým lakem karoserie, jenž absolvoval více než dvanáct hodin ručního leštění a je na levém předním a pravém zadním blatníku doplněn o ruční malby kvetoucího morušovníku, úzce spojeného s výrobou přírodního hedvábí.

Hlavní pozornost k sobě ovšem přitahuje interiér, v němž vládne již zmiňované hedvábí, které bylo pro tento Rolls-Royce dodáno přímo z Číny, kde má jeho výroba minimálně 5000 let trvající tradici. Květy, které jsou na stropě a obložení dveří, jsou ručně malovány klasickou japonskou technikou malby za využití štětců vyrobených z veverčí srsti.

Hedvábí v interiéru doplňuje obložení třešňovým dřevem a bambusem spolu s jemnými koberci a bílou kůží, která je použita i v zavazadlovém prostoru.

Pod kapotou Phantomu Serenity pracuje tradiční vidlicový dvanáctiválec, poskytující z objemu 6749 cm3 výkon 338 kW a točivý moment 720 N.m, mířící na kola zadní nápravy prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky.

Bezmála šestimetrová limuzína se může pohybovat rychlostí až 240 km/h, akceleruje z 0 na 100 km/h za 5,9 s a v kombinovaném provozu má udávanou spotřebu paliva 14,8 litru benzinu na 100 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)