Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dětská chůvička zachránila životy. Rodiče se díky ní dozvěděli o požáru

Život čtyřčlenné rodině se dvěma malými dětmi na Prostějovsku zachránila dětská chůvička. Díky ní se dozvěděli o požáru v dvoupodlažním domě. Nakonec se díky včasné reakci rodičů obešla událost bez zranění nebo velkých škod. Pro podobné situace hasiči zdůrazňují výhody speciálních požárních hlásičů.

V Přemyslovicích na Prostějovsku začalo hořet v rodinném domě před 3. hodinou ranní, kdy všichni spali. „Od krbových kamen se do stropní konstrukce rozšířil požár. Hustý kouř plný jedovatých zplodin se začal šířit prvním patrem rodinného domu a koncentroval se v pokoji, kde spaly dvě malé děti,“ uvedla k případu z poloviny prosince mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Silný vítr přinesl Uničovu výpadky elektřiny. Bez proudu byly stovky domácností

S výpadky dodávek elektrické energie se od čtvrtečního večera potýkali obyvatelé Uničova. Podle webu města došlo k poruše na vedení vysokého napětí a v dopoledních hodinách bylo odpojeno pět trafostanic, což znamenalo potíže pro stovky domácností.

Štiplavý kouř nutil malé děti kašlat, což se díky dětské chůvičce dozvěděli i rodiče a ti dostali děti z pokoje, poté přivolali hasiče. Hasiči však chůvičku jako zařízení k detekci kouře nedoporučují. Radí: kupte si požární hlásič.

Co tedy v prvních pěti minutách při požáru udělat? 
1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.
2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!
3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).
4. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112 a řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Hasiči krabičku za pár stokorun doporučují na základě vlastních statistik. „Požáry v domácnostech jsou ty vůbec nejtragičtější a zároveň při nich zaznamenáváme vysoké škody na majetku obyvatel,“ vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí.

V Olomouckém kraji zaznamenali hasiči 199 požárů, při nichž zemřelo šest lidí a dalších 35 se zranilo. Rok předtím to bylo 204 požárů a 42 zraněných.

Právě včasné zjištění je podle hasičů klíčové pro záchranu životů, nejdůležitějších je prvních pět minut. „Nebezpečí hrozí zejména v noci, kdy lidé spí, a není nikdo, kdo by včas zpozoroval, že hoří, a upozornil všechny ohrožené osoby,“ objasnila mluvčí.

Podle ní většina lidí při požáru neuhoří, ale zemřou kvůli nadýchání se toxickými zplodinami, které kouř obsahuje.

„Kouř je rychlejší a tišší než oheň a i malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které již při několika vdechnutí mohou způsobit smrt,“ dodala na závěr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky požár, hlásič, dětská chůvička, Prostějovsko, prevence, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská chůvička zachránila životy. Rodiče se díky ní dozvěděli o požáru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.