Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Rekordní účast na výstupu na Helfštýn. Dorazilo přes pět tisíc lidí

Tradiční novoroční výstup na hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku měl letos rekordní účast. Zúčastnilo se ho 5265 lidí, řekla mluvčí památky. Lednové setkání má na hradě dlouholetou tradici, koná se od roku 1983. Vysoký zájem o akci navázal na loňskou turistickou sezonu, kdy na Helfštýn zamířilo nejvíce lidí za padesát let.

Výstupu k rozsáhlému hradnímu areálu přálo v sobotu počasí. „Na Helfštýně svítilo slunce a teploty atakovaly deset stupňů Celsia. Díky tomu mohl být návštěvníkům zpřístupněn také opravený palác,“ uvedla mluvčí památky Eva Lehnertová. Letos ze zúčastnilo 5265 lidí, dosavadní rekord byl 4717 lidí, v roce 2020. Minulý rok dorazily přes čtyři tisíce návštěvníků.

Na hrad se vydalo mnoho rodin s malými dětmi a pejskařů. Výstup si užili také zástupci různých spolků a klubů, někteří z nich i v uniformách. „Letos dorazila díky tomu, že nepřekážel sníh, i spousta seniorů, kteří třeba mají sníženou mobilitu,“ řekla mluvčí hradu.

Kvůli oteplení posledních dní chyběl v okolí hradu sníh, naopak bylo hodně bláta. „To ale není úplně problém v areálu hradu ani na příjezdové asfaltové cestě od Týna. Samozřejmě pokud lidé volili lesní cestu, tak tam ten problém mohl nastat,“ poznamenala Lehnertová.

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu

Pondělí, 28. listopadu 2022, 10:21ZprávyZ kraje

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu

Do takřka padesátileté návštěvnické historie hradu Helfštýna se uplynulá turistická sezona zapsala jako rekordní. Na půdu monumentálního hradního komplexu zavítalo letos 116 511 návštěvníků. Významným lákadlem je nedávno zrekonstruovaný...

 

Helfštýn je od podzimu zavřený, několik dní před výšlapem proto museli pracovníci správy hradu vše na příliv turistů přichystat. Díky absenci sněhové pokrývky měli práci ulehčenou. Helfštýnská nádvoří si dnes mohli zájemci projít od 8 do 15 hodin, jednotné vstupné bylo symbolických 20 korun. V sezoně stojí lístky 150 a 80 korun, mimo sezonu 80 a 40 korun. Dalším návštěvníkům se středověká památka znovu otevře až na jaře.

V loňské rekordní turistické sezoně na hrad Helfštýn dorazilo přes 116 tisíc lidí. Bylo to nejvíce od zpřístupnění památky téměř před 50 lety. Jedním z hlavních lákadel hradu zůstávalo i loni zachráněné a zpřístupněné torzo renesančního paláce. Za jeho rekonstrukci, která se uskutečnila mezi lety 2017 až 2020, získali architekti a stavebaři řadu ocenění.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky novoroční výstup, Helfštýn, Přerovsko, rekordní návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní účast na výstupu na Helfštýn. Dorazilo přes pět tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.