Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Fakultní nemocnice pomůže rodinám nejmenších dětí s vážnými chorobami. Otevřela Centrum provázení

Rodinám dětských pacientů s těžkými zdravotními postiženími, vzácnými chorobami nebo s nízkou porodní hmotností nabízí pomoc Centrum provázení, které otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Služba zahrnuje například plánování péče či rady při nákupu zdravotních pomůcek.

Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě se tak zařadilo mezi část tuzemských nemocnic, které toto zdravotně-sociální poradenství nabízejí. "Období přípravy, sdělování a následné péče po sdělení závažné a nepříznivé zdravotní diagnózy je naprosto zásadní v životě dítěte i jeho rodiny. Zajištění odpovídající podpory v těchto zásadních okamžicích je proto naším důležitým úkolem," uvedla náměstkyně nelékařských oborů FNOL Andrea Drobiličová.

Zkušenosti z praxe podle odborníků jasně ukazují, že nezbytným předpokladem úspěšné léčby je informovaná, spolupracující a podporující pečující osoba. "Rodičům pomůžeme s orientací v nových informacích a také s krizovou komunikací. Snáz pak reagují na situaci, v níž se ocitli, spolupracují s lékaři a jsou tak schopni zajistit co nejlepší péči o dítě," doplnila Dana Balutová, vedoucí Sociálního oddělení FNOL Olomouc, pod které Centrum provázení spadá.

Fakultní nemocnice nemá pro rodiče malých pacientů dostatek lůžek. Nabídne jim pokoje na ubytovně

Fakultní nemocnice v Olomouci vyšla vstříc rodičům, kteří chtějí být v době nemoci poblíž svých dětí, ale zařízení jim nemůže vyhovět kvůli malému počtu lůžek. Nemocnice vyčlenila dva třílůžkové pokoje na ubytovně nacházející se pár desítek metrů...

Pomoc se odvíjí z aktuálních individuálních potřeb rodiny a ošetřujícího personálu. Trvá zpravidla do šesti měsíců věku, u závažných diagnóz i déle. Nejdéle je možné poskytovat tuto službu dva roky. Rodiny dětských pacientů se na centrum mohou obrátit například v náročném období, kdy čekají na diagnózu, při změně zdravotního stavu dítěte, při zvládnutí hospitalizace dítěte a plánování péče v domácím prostředí a v řadě dalších situací, s nimiž není lehké se vyrovnat.

Centrum provázení při FNOL sídlí ve čtvrtém patře dětské kliniky v budově Q. Služba je hrazena ze zdravotního pojištění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky pomoc, rodiče, děti, hospitalizace, centrum, provázení, Fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice pomůže rodinám nejmenších dětí s vážnými chorobami. Otevřela Centrum provázení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.