Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Zelenskyj poděkoval Fialovi za vojenskou podporu, očekává její posílení

Český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě (31. října 2022) foto: ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí telefonicky hovořil s premiérem Petrem Fialou. Česku poděkoval za vojenskou podporu. Na Twitteru uvedl, že do budoucna očekává její posílení. Zelenskyj zároveň ocenil podporu Ukrajiny během českého předsednictví v Radě Evropské unie. Podle Fialy se telefonát uskutečnil během jeho návštěvy ve zbrojovce Excalibur Army.
  20:46

„Oceňujeme důležitou českou obrannou podporu a očekáváme její posílení,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru. Telefonát se šéfem české vlády označil za „užitečný“. S Fialou probral Zelenskyj také situaci na frontě a podmínky mírového plánu, který hodlá podrobně představit v únoru.

Podle Fialy byla tématem rozhovoru „další konkrétní spolupráce našich zemí“. „Vzájemně jsme si popřáli vše dobré do nového roku – oba věříme, že bude lepší než ten loňský,“ uvedl premiér na Twitteru.

Česko patří od zahájení ruské invaze v únoru loňské roku k předním dodavatelům zbraní a munice Ukrajině. Podílí se také na výcviku ukrajinských vojáků, do konce roku chce vycvičit 4000 Ukrajinců.

Telefonát se odehrál během Fialovy návštěvy zbrojařské firmy Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku. Ta loni Ukrajině dodala zhruba 150 kusů těžké techniky. Podle Fialy je bude následovat asi stovka modernizovaných tanků T-72.

„Zakázku společně financují Spojené státy a Nizozemsko. Tato česko-americko-nizozemská aktivita, kterou koordinuje české ministerstvo obrany, je vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce. Je také konzultována s ukrajinskou stranou a odpovídá jejím potřebám,“ uvedl premiér.

Fiala na hlaveň jednoho z obrněnců určených Kyjevu napsal krátký vzkaz „statečným ukrajinským obráncům“. Uvedl také, že při návštěvě měl možnost pokřtít nové vyprošťovací vozidlo TREVA-30, které by v budoucnu mohlo pomáhat též na Ukrajině.

Autoři: ,

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...