Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na účtu Středuly, který odstoupil z prezidentské kampaně, zbylo pár tisíc. Utratil i pět milionů od Benýška

Jen pár dní poté, co bohatý olomoucký podnikatel z ODS Richard Benýšek poslal pětimilionový dar kandidátovi na prezidenta Josefu Středulovi, odborový předák oznámil, že z kampaně odstupuje. Téměř všechny peníze Středula stihl utratit.

Konzervativní olomoucký politik z ODS a bohatý podnikatel Richard Benýšek daroval odborovému předákovi a kandidátovi na prezidenta Josefu Středulovi pět milionů korun loni na konci roku. Šlo o jeden z nejvyšších jednorázových darů, který některý z prezidentských kandidátů vůbec dostal.

Benýšek řekl, že tak chtěl podpořit názorovou pestrost prezidentské volby. "Když se podíváte na to, jak mají pravicově konzervativní kandidáti zajištěno financování kampaně, tak jsou naprosto v klidu. Středula je jediný reálný levicový kandidát. Jeho témata nemají s politikou nic společného, jsou spojená se zdravým rozumem. A když si vezmu ideu, že prezident má být nadstranický a má hlavně jednat v etické rovině, pro mě je vhodným kandidátem, který si zaslouží podporu a zaslouží si šanci, aby dostal příležitost," vysvětlil Benýšek.

Středula, který v neděli prezidentskou kandidaturu vzdal, téměř všechny darované peníze utratil. Na jeho transparentním účtu nyní zbývá něco přes 3600 korun.

Benýšek na Středulovo odstoupení z prezidentských voleb reagoval stručně. "Respektuji jeho rozhodnutí," sdělil na dotaz Drbny. 

Středula peníze poslal například na kvantitativní průzkum, vedení kampaně, reklamní předměty, tiskoviny nebo focení. Středula pro Seznam Zprávy uvedl, že peníze od Benýška byly použity na úhradu volebních nákladů přesně v souladu se zákonem.

Konzervativní olomoucký podnikatel Benýšek z ODS podpořil pěti miliony kandidáta na prezidenta Středulu

Konzervativní olomoucký politik z ODS a bohatý podnikatel Richard Benýšek daroval odborovému předákovi a kandidátovi na prezidenta Josefu Středulovi 5 milionů korun. Benýšek říká, že chtěl podpořit demokratickou názorovou pestrost prezidentské...

Benýšek patří ke konzervativnímu křídlu olomoucké ODS, loni usilovat o post lídra a kandidaturu na primátora města, ale ve stranických primárkách neuspěl. Podniká v zemědělství a lesnictví a v minulosti pracoval jako krizový manažer ve službách zesnulého Petra Kellnera. Objevil se například v Přerovských strojírnách, Dostihovém spolku v Pardubicích, ve vedení O2 areny, patřila mu také hokejová Slavie.

Není to poprvé, co Benýšek sponzoroval politiku. Před posledními prezidentskými volbami podpořil milionem korun kampaň bývalého premiéra z ODS Mirka Topolánka, předtím obdaroval středopravicové ODS a STAN patnácti miliony korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Faltus

Štítky Benýšek, ODS, podnikatel, dar, Středula, odstoupení, útrat, kampaň, prezident, volby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na účtu Středuly, který odstoupil z prezidentské kampaně, zbylo pár tisíc. Utratil i pět milionů od Benýška  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.