Horečka sobotní noci v Anaheimu – AKTUALIZOVÁNO!

Fanoušci superkrosu se konečně dočkali – v kalifornském Anaheimu vypukla nová sezona a byla to pořádná řežba nad veškerá očekávání. Na čele finálové jízdy se objevili postupně hned čtyři jezdci, z toho tři spadli a čtvrtý vyjel z trati. I přes pád vyhrál obhájce titulu Eli Tomac (Yamaha) a bylo to jeho 45. kariérní vítězství, ale poprvé vyhrál úvodní závod sezony.

 

Pořadatelům zkomplikovalo situaci počasí, neboť řádný liják rozmočil připravenou trať a vytvořil bláto a kaluže. Svatý Petr se ale včas slitoval a dráhu se podařilo připravit do použitelného stavu.

Otázky a naznačování…

Otázek k zodpovězení bylo hodně – jak si povede obhájce titulu s novou Yamahou? Bude Dylan Ferrandis (též Yamaha) po zranění v náležité formě? Bude Chase Sexton (Honda) zase hodně rychlý a vyvaruje se chyb? Jak na tom bude Cooper Webb (KTM) po loňské nepovedené sezoně? Zaútočí na titul loňský vicemistr Jason Anderson (Kawasaki)? Dočká se Malcolm Stewart (Husqvarna) svého prvního vítězství? A především, jak si povede Ken Roczen na podceňované Suzuki?

 
 

Něco mohly naznačit už rozjížďky. První vyhrál Tomac před Ferrandisem, Cianciarulem (Kawasaki), Plessingerem (KTM) a Andersonem. Druhou Sexton, který byl nejrychlejší v kvalifikačním tréninku, před Roczenem, Webbem, Stewartem a Musquinem (KTM). Takže Roczen, který si nechal na helmu namalovat novou přezdívku „Kickstart Kenny“ jako narážku na to, že Suzuki nemá elektrický startér, se ukázal ve velmi dobrém světle. Do opravné jízdy nikdo z favoritů nespadl, vyhrál ji Švéd Fredrik Noren (Kawasaki).

Odstartováno!

Holeshot, neboli nejrychlejší start, se ve finále podařil nováčkovi třídy Coltu Nicholsovi, který u Hondy nahradil Kena Rozcena. Již v první zatáčce ale vedl Justin Barcia (GasGas), a tak si leckdo připomněl, že je to specialista na úvodní závody sezony. Barcia vydržel na čele tři kola, než pod tlakem Tomaca vyjel z trati a spadl – propadl se na 10. místo. To už jezdil Nichols na 12. místě…

Bílá čára značí holeshot, je na ní první Nichols, do čela už se ale dere Barcia a za ním Tomac

Tomac ujížděl na čele pět kol, než utrpěl takový až legrační pád na přejezdu tunelu, a měl štěstí, že ho nikdo netrefil, protože nebyl za hranou skoku vidět. Pokračoval na šestém místě a na čelo se tak dostal Malcolm Stewart. Ten tam kroužil čtyři kola a těšil se, že konečně vyhraje. Pak se ale před něj do čela prodral Chase Sexton, který začínal závod na pátém místě. To byl už čtvrtý vedoucí závodník! Ale ani jemu nebylo souzeno vyhrát, protože Eli Tomac to nikdy nevzdal a čtyři kola před koncem se dostal znovu do čela a vyhrál.

Tomacův pozoruhodný pád

Cooper Webb dobyl druhé místo, Sexton vystrčil Stewarta z vedení

Za Tomacem Webb, Suzuki na pátém místě

Sextonovi jako by v závěru došly síly, neudržel ani druhé místo, když ho v předposledním kole předhonil nenápadně, ale urputně jedoucí Cooper Webb. Řada jezdců měla s těžkou tratí problémy, hodně se padalo už v tréninku, ale i v závodě. Barcia spadl dvakrát a dojel až 11., spadl Anderson při pokusu předjet Roczena, Sextona poslal Tomac mimo trať. Nejhůř ale dopadl Stewart, který jezdil třetí a na nenápadném skoku přeletěl přes řídítka, jako kdyby mu zhasl motor. Otřesený nebyl schopen pokračovat v závodě.

Ken Roczen po letech ve žlutém, Chase Sexton v rudých barvách

Středem pozornosti byl samozřejmě Ken Roczen, který opustil špičkovou Hondu a upsal se podceňované Suzuki. Nevedl si špatně, podstoupil několik soubojů s favority, ale jeho jízda byla spíš defenzivní, chyběla větší jiskra. A tak, i když se v úvodní fázi závodu pohyboval i na druhém místě, popáté zahajovací závod nevyhrál.

Bedna 450 – zleva Sexton, Tomac, Webb. A samozřejmě hostesky...

Čtvrtlitry ovládl dle očekávání Australan

Dvěstěpadesátky jsou regionální třídou, rozdělenou na Východ a Západ. První čtyři letošní závody spadají do Západu a největším favoritem je 19letý tovární jezdec Hondy Australan Jett Lawrence. Ten je, ale vlastně není obhájcem titulu. Dvěstěpadesátky totiž loni vyhrál, získal ale titul Východ a letos jezdí Západ… Jett nenechal nikoho na pochybách, že to s dalším titulem myslí vážně a vedl od holeshotu po cílový ohňostroj, celých 16 kol. Druhý skončil RJ Hampshire na Husqvarně a třetí Cameron Mcadoo z týmu ProCircuit Kawasaki  legendárního Mitche Paytona.

Pekelnou smůlu ale měl druhý jezdec týmu a jeden ze spolufavoritů třídy Austin Forkner. Hned po startu měl kontakt s vedle startujícím Hampshirem, což ho odhodilo na z druhé strany jedoucího Macadooa a Forkner byl ještě na startovní rovince katapultován z motorky a tvrdě dopadl na zem. Otřesen byl odvezen do depa, žádné podrobnosti o jeho stavu se ale zatím neobjevily.

Jett Lawrence sledovaný Cameronem Macadoo

Oproti loňsku se výrazně zlepšil tovární jezdec KTM Max Vohland, který skončil na pátém místě. Trochu zklamáním jsou výsledky Yamahy, jejíž jezdci obsadili šesté až deváté místo. Je však třeba si uvědomit, že ji opustili všichni tři mistři dvěstěpadesátek z posledních dvou let: Nichols k Hondě, Craig k Husqvarně a Cooper sice zůstal, ale stejně jako předešlí dva postoupil do hlavní kategorie 450. Po těžkém pádu v tréninku do závodu nenastoupil Pierce Brown (GasGas).

Austin Forkner na startu mezi Macadooem a Hampshirem, následující pád

Další závod již tuto sobotu v Oaklandu (na dohled od San Franciska), v Kalifornii.

Aktualizace: Ve středu ráno oznámila Kawasaki, že si Forkner při pádu poranil koleno a je vyřazen ze zbytku superkrosové sezony (tedy nejméně do půlky května)...

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist