Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kvitová v Adelaide končí na raketě Kasatkinové. Na AO se může těšit na Van Uytvanckovou

Dál než do čtvrtfinále v australském Adelaide nedošla Petra Kvitová. Česká hráčka vypadla v generálce na Australian Open s Darjou Kasatkinovou po setech 3:6 a 6:7. Známý je už také los australského grandslamu: Kvitová v pavouku narazí na Alison van Uytvanckovou. Těžký začátek čeká v Melbourne Terezu Martincovou, kterou čeká světová pětka Aryna Sabalenková. Tomáš Macháč narazí na trojku žebříčku Caspera Ruuda.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová se po utkání s Kasatkinovou loučí s Adelaide

Kvitová se v úvodním setu trápila na podání. Nasbírala celkem pět dvojchyb, navíc často kazila a jen jednou vlastní servis uhájila. Ve druhé sadě sice hru zlepšila, na obrat to ale nestačilo. Ve dvanácté hře při svém podání ještě odvrátila dva mečboly a vynutila si tie-break, v něm ale páté nasazené Kasatkinové podlehla jasně 3:7.

Své působení na Australian Open zahájí proti Belgičance Alison van Uytvanckové a může již ve třetím kole narazit na krajanku Barboru Krejčíkovou. Ta vyzve v úvodu hráčku z kvalifikace. Terezu Martincovou čeká světová pětka Aryna Sabalenková, Kateřině Siniakové přidělil los Američanku Cori Gauffovou.

Češek je v hlavní soutěži jedenáct, muži jsou ve třech. Nasazená pětadvacítka Marie Bouzková se utká s vítězkou US Open z roku 2019 Kanaďankou Biancou Andreescuovou a v případě postupu do třetího kola proti ní může stát světová jednička Polka Iga Šwiateková. Turnajová třicítka Karolína Plíšková vyzve Číňanku Wang Si-jü a ve stejné fázi může čelit osmé nasazené Rusce Darje Kasatkinové.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK / AP / Speed Media/Icon Sportswire

Markéta Vondroušová zahájí proti Američance Amandě Riskeové-Amritrajové a v další fázi ji může čekat světová dvojka Uns Džábirová z Tuniska. Karolína Muchová narazí na hráčku z kvalifikace, Linda Fruhvirtová vyzve domácí Australanku Jaimee Fourlisovou. Pavouka základní části doplní ještě úspěšné kvalifikantky Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek.

Česká mužská jednička a 78. hráč světa Jiří Lehečka vstoupí do prvního grandslamového turnaje sezony duelem s Chorvatem Bornou Čoričem, nasazenou jednadvacítkou. Ještě těžšího soupeře má před sebou Tomáš Macháč, jehož čeká světová trojka Nor Casper Ruud. Do hlavní části se probojoval z kvalifikace také Dalibor Svrčina.

Světová jednička a vítězka dvou loňských grandslamů Šwiateková zahájí turnaj proti Němce Jule Niemeierové. Obhájkyně titulu Ashleigh Bartyová ukončila kariéru a na domácím turnaji se nepředstaví.

Pátý hráč světa Novak Djokovič narazí v úvodu na Španěla Roberta Carballése Baenu. Pětatřicetiletý Srb, jenž má ve sbírce 21 grandslamových trofejí, zaútočí v Melbourne na jubilejní desátý titul. Rafael Nadal vyzve na začátku Američana Jacka Drapera. V případném čtvrtfinále může vyzvat v repríze loňského finále světovou osmičku Daniila Medvěděva z Ruska.

Tři čeští kvalifikanti

Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová prošla při své grandslamové premiéře mezi dospělými do hlavní soutěže AO. Kvalifikaci v Melbourne zvládli i o rok starší Sára Bejlek a dvacetiletý Dalibor Svrčina, který si grandslamový turnaj zahraje rovněž poprvé.

Mladší ze sester Fruhvirtových, jež se vloni vypracovala i díky zisku osmi titulů na turnajích ITF mezi dospělými na aktuálně 135. místo světového žebříčku, zvládla ve finále kvalifikace další třísetovou bitvu. Poté, co ve 2. kole otočila téměř ztracený zápas s Darjou Snigurovou, dnes po dalším obratu zdolala po bezmála třech hodinách Španělku Jessicu Bouzasovou 3:6, 7:6 a 6:4. V hlavní soutěži se může těšit na Sasnovičovou z Běloruska.

Bejlek si grandslamovou premiéru odbyla už na loňském US Open, kde vypadla v 1. kole, a v Melbourne zvládla závěr kvalifikace suverénně. Favorizovanou Rusku Eriku Andrejevovou porazila 6:2, 6:3. V prvním kole se utká s další Češkou Barborou Krejčíkovou.

Svrčina uspěl v grandslamové kvalifikaci poprvé v kariéře. Po loňských neúspěších na Roland Garros, ve Wimbledonu i na US Open tentokrát nezaváhal a Švýcara Leandra Riediho v rozhodujícím zápase vyřadil hladce za 65 minut po výhře 6:0, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články