Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KOMENTÁŘ: Babiš nekňučel, Nerudová se zvedla a Pavel zůstal v šatně

  9:40
Stejně jako prodloužení juniorského hokejového finále působila poslední předvolební prezidentská debata na TV Nova. Trojice hlavních kandidátů – tedy Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová – se spolu před kamerami sešla vůbec poprvé. Žádná show z toho ale nebyla. Řečeno hokejovou terminologií, na všech třech bylo patrné, že chtějí hrát především zodpovědně ze zabezpečené obrany a eliminovat možnost pustit některého ze soupeřů do brejku, píše komentátor MF DNES Petr Kolář.
Debata prezidentských kandidátů na Nově. Zleva Andrej Babiš, Danuše Nerudová,...

Debata prezidentských kandidátů na Nově. Zleva Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel. (12. ledna 2023) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Vzpomínáte si na týden staré prodloužení finále mistrovství světa juniorů do dvaceti let v kanadském Halifaxu? Vynikající česká reprezentace čelila možná ještě o chlup lepším Kanaďanům, ve třetí třetině se jí během minuty podařilo srovnat z 0:2 na 2:2 a do konce základní hrací doby byla lepší, měla víc šancí.

Pak však přišlo samotné prodloužení. Oba týmy se při počtu 3 na 3 v poli snažily hrát nanejvýš opatrně, hlavně neudělat chybu a nepustit soupeře do přečíslení. Po velmi opatrných sedmi minutách nakonec nešťastně sklouzl puk v útočné třetině z hokejky jinak výborného Jiřího Kulicha a Kanaďané po úniku rozhodli. Ukázková paralela je ze včerejší superdebaty na televizi Nova.

Prezidentské volby 2023

Hilšerovo divadlo

V Halifaxu nakonec gól padl. Včera se na Nově mohlo prodlužovat klidně do rána (už tak kvůli sledovanosti okolo dvou milionů lidí přetahovali o půl hodiny), ale nevyvrbilo by se z toho nejspíš nic. Přesně ve stylu hlášky z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! „Nebudeme se pouštět do žádných větších akcí!“

V rámci dramaturgie debaty na Nově se nejprve utkala „hvězdná pěchota“, tedy kandidáti s minimální šancí na zvolení, kteří spolu v posledních týdnech diskutovali takřka pořád a všude. Jediné, co z této části stojí za zaznamenání, je asi jen odchod Marka Hilšera ze studia na protest proti tomu, že byly vytvořeny „dvě skupiny“ kandidátů podle míry šancí na zvolení.

Hilšer o tom věděl dopředu, na debatu přesto dorazil, aby z ní vzápětí na protest odešel. Udělal tedy divadlo, které si od toho sliboval, dostal se do pár titulků, ale to je asi tak všechno. Představa, že by mu to mohlo jakkoli pomoci, je naivní.

S úderem dvacáté hodiny přišel hlavní chod. Tedy diskuze trojice kandidátů s největší nadějí na postup do prvního kola. Co se týče kulis, udělali na Nově kompromis mezi poměrně unylou diskuzí České televize a ukřičenou show na Primě. Moderátor Ray Koranteng víceméně zapadl do výsledné atmosféry a konečného obrazu diskuze. „Hrál“ zodpovědně zezadu, nepouštěl se do žádných větších akcí. Chvilkami se až zdálo, že se hodně brání a občas mu to v mezihře skřípe.

Poprvé a naposledy

Hlavní pozornost byla ale pochopitelně upřena na kandidáty, kteří se v této sestavě sešli vůbec poprvé a nejspíš i naposledy. To bylo dané premiérovou účastí Andreje Babiše, který do té doby opakoval úspěšnou taktiku Miloše Zemana z volby před pěti lety, a s poukazem na vlastní známost do diskuzí nechodil.

VOLEBNÍ KALKULAČKA

Na rozdíl od Zemana, který byl v té době už hlavou státu, se ale Babiš před prvním kolem alespoň jednou v konfrontaci se svými soupeři předvést musel. Důležité pro něj bylo, aby se na první dobrou nenaštval, nezačal ve studiu hystericky křičet českoslovenštinou, anebo plačtivě kňučet, jak se mu občas stává.

Ve čtvrtek večer bylo z jeho výrazu, postoje a chování patrné, že si to velmi dobře uvědomuje. Snažil se o státnický výraz, ukázky pokory, úsměvy. Hlavně neudělat výraznější chybu a neumožnit soupeřům gól do šibenice. Až na občasné kiksy při rozehrávce či zakládání hry se mu to víceméně dařilo, soupeřovy branky ale Babiš téměř neohrozil.

Máte vybráno, koho budete volit za hlavu státu?

celkem hlasů: 4435
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 20. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

Nerudová se zvedla po výprasku

Danuše Nerudová měla těžký úkol. V minulém utkání na Primě schytala od Petra Pavla vyložený debakl a všichni tak nějak počítali s tím, že nemá šanci postoupit ze základní skupiny do finále.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity se ale kupodivu oklepala a díky výkonu na Nově si ještě nějakou – byť mizivou – naději na postup do finále uchovala. Je jasné, že to mohu schytat za komentování vzhledu, ale oproti debatě na Primě Nerudová zvolila i mnohem slušivější šaty a účes, což působilo lépe na první pohled. Nebyla tak útočná, jako na CNN Prima NEWS, neustále se usmívala (chvilkami to působilo až křečovitě nepřirozeně, ale nešť) a oproti minulému utkání předvedla vcelku konsolidovaný výkon s vyrovnanou obrannou a útočnou činností. Nicméně na skórování to ani Nerudové nestačilo.

Prezidentské volby

Petr Pavel nejspíš neměl svůj den. Jestliže se o něm po debatě na Primě psalo, že umí ukázat humor, tentokrát ho asi zapomněl v šatně. Působilo to, že vytvořil hluboký obranný blok před vlastní modrou čárou a do útočení se pouštět vůbec nehodlal. Na pohled to od něj ničím zajímavý zápas nebyl, Pavel byl soustředěný a strohý, na druhé straně ale ani neinkasoval.

Sečteno, podtrženo, na Nově se jednoznačně odehrálo utkání, ve kterém taktika převážila nad touhou urvat výsledek za každou cenu, o krásných akcích a finesách ani nemluvě. Účel světí prostředky. V debatách mezi prvním a druhým kolem se s největší pravděpodobností utkají hned dva ze čtvrteční trojice kandidátů, tam už ale půjde o všechno. Jen s obranou si tam člověk nevystačí, pro výhru bude také třeba skórovat.

Autor:

Výsledky pro vaši obec

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...