Hlavní obsah

Česko zavádí povinné testování pro cestující z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 16. ledna se budou muset cestující z Číny před odletem do České republiky prokázat negativním testem na covid. V pátek to oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Čína testy pro cestující z ČR již vyžaduje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoliv Česká republika nemá zavedené přímé lety, je naším cílem maximálně chránit zdraví našich občanů. Reagujeme proto rychle na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem,“ uvedl za centrální řídící tým Josef Pavlovic.

Podmínka absolvování testu, který nesmí být starší než 48 hodin, platí pro ty, kteří v zemi pobývali v posledních 14 dnech více jak 12 hodin. Musí jít o oficiální dokument vydaný čínskými úřady.

„Na základě předchozí soudní judikatury tato povinnost neplatí mj. pro české občany a občany EU s trvalým a přechodným pobytem v ČR a jejich rodinné příslušníky s pobytem v ČR,“ uvedlo ministerstvo.

Čína po třech letech otevřela hranice, z Hongkongu vyrazily desetitisíce lidí

Zahraniční

Opatření zatím bude platit do konce ledna.

Čína zavedla povinné testy pro cestující z ČR od 8. ledna. Asijská země se potýká s další vlnou nákazy, přesto se rozhodla přistoupit k uvolnění dosavadních striktních omezení. To vyvolalo obavy z šíření epidemie.

V lidnaté čínské provincii je nakaženo koronavirem skoro 90 procent obyvatel

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám