Hlavní obsah

Zeman: Oba kandidáti budou očistec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve prospěch expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše hrají ve druhém kole prezidentské volby podle končící hlavy státu Miloše Zemana jeho politické zkušenosti. U generála Petra Pavla, který se s Babišem za 14 dní utká, prý vidí nedostatečné znalosti v tématech, která lidi „pálí“. Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk také uvedl, že oba kandidáti budou „očistec“. Volit v druhém kole bude prý opět Andreje Babiše.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vzhledem k tomu, že mám masivní podporu médií, tak já už v rámci férové konkurence řeknu několik poznámek, které nejsou založeny na emocích, ale na faktech. Neděste se. Zaprvé jsem řekl, několikrát, že Andrej Babiš má větší politickou zkušenost než Petr Pavel, což je nesporně jeho výhoda,“ prohlásil Zeman.

„Druhým argumentem je fakt, že v drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják, a je třeba přemýšlet o tom, proč tomu tak je. Kdysi jsem říkal, že nejsme v latinské Americe, aby hlavou našeho státu byl voják. To už ale neplatí, protože už ani tam nejsou generálové prezidenty a byli nahrazeni prezidenty civilními,“ dodal prezident.

Generál stál přitom v minulosti v čele státu třeba i ve Francii nebo v USA.

Poslední věc, která podle Zemana Pavla limituje, jsou nedostatečné znalosti v oblasti mimo armádu. „Těžko bych mu dokázal přiznat kvalifikaci v jiné oblasti, protože ty oblasti prakticky nestudoval ani se jimi nijak nezabýval. Podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na socioekonomická témata, která pálí veřejnost,“ řekl prezident.

Do druhého kola prezidentské volby, které se uskuteční za 14 dní, v sobotu voliči poslali právě Pavla (zisk 35,4 procenta) a Babiše (34,99 procenta). S velkým odstupem na třetím místě skončila bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která si to u voličů podle Zemana v závěru kampaně pokazila sama.

„Není to dramatická volba. Paní Nerudová prohlásila, že Andrej Babiš je zlo, z čehož implicitně vyplývalo, že Petr Pavel je ráj. Svým způsobem jsou ale oba dva očistec. S oběma zažijeme dobré i zlé. Žádný prezident není ideální. Ať se rozhodneme jakkoliv, dramatická volba to nebude,“ myslí si dosluhující prezident Miloš Zeman.

Výrok, že prezident může odvolat vládu, je přinejmenším krajně sporný. Ani já bych si nedovolil tento výklad

Babišovi prý k postupu do druhého kola Zeman, který jej volil a veřejně expremiéra podpořil, negratuloval, protože to prý není zatím vítězství. „Vzhledem k nepatrnému rozdílu se tu o výhře nedá mluvit,“ vysvětlil.

V druhém kole Zeman dá opět hlas Babišovi, protože „má daleko více politických zkušeností a odvedl kus práce“. Lidem vzkázal, aby šli taktéž k urnám a usilovali ve vlastním zájmu o co nejvyšší účast. „Házením prázdných lístků prokazujete svou vlastní zbabělost, kterou si nejste ochotni přiznat,“ dodal.

Konec éry excentrického a tvrdě pijícího prezidenta, píší v USA o českých volbách

Prezidentské volby

V rozhovoru také dosluhující prezident řekl, že za jakési „černé koně“ voleb považoval podnikatele Karla Diviše a poslance SPD Jaroslava Baštu, kteří v prvním kole neuspěli. Diviš si podle Zemana své vystupování pokazil v předvolebních debatách. „Minimálně v jedné diskusi se začal chovat jako blázen, když začal napadat všechny okolo,“ prohlásil.

U Bašty se zase pozastavil nad jeho předvolebním slibem, že v případě zvolení odvolá vládu. „Výrok, že prezident může odvolat vládu, je přinejmenším krajně sporný. Ani já bych si nedovolil tento výklad,“ řekl Zeman, který je znám tím, že si Ústavu vykládá volněji.

Generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel byl v prezidentských volbách 2023 zvolen prezidentem České republiky. V druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi zde.

Miliardář Andrej Babiš je poslanec, bývalý ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 neúspěšně kandidoval na prezidenta, když v druhém kole prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Anketa

Čekáte s novým prezidentem zlepšení hradní politiky?
Ano, ať bude hlavou státu Petr Pavel nebo Andrej Babiš
3,9 %
S Petrem Pavlem ano, s Andrejem Babišem ne
63,1 %
S Andrejem Babišem ano, s Petrem Pavlem ne
27,2 %
Čekám, že to bude víceméně stejné
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 72091 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám