Hlavní obsah

Autosalon v Dillí: Čínské elektromobily i prototyp solárního auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prototyp malého elektromobilu na solární pohon a pětidveřové Suzuki Jimny patří k největším lákadlům autosalonu Auto Expo 2023 na předměstí indického Dillí.

Autosalon v Dillí ukázal i prototyp automobilu na solární pohon.Video: Reuters

 
Článek

Autosalon Auto Expo 2023 ve městě Noida, které tvoří předměstí indického Dillí, otevřel své brány pro odborné publikum ve čtvrtek 12. ledna. Kromě Suzuki eVX, konceptu prvního elektromobilu této japonské značky, a také pětidveřové verze offroadu Jimny ukazuje mnoho dalších aut.

V souladu s dobou je řada z nich elektrická, jako např. koncept Kia EV9 nebo produkty kdysi britské, dnes čínské značky MG. Ta přivezla plug-in hybrid EHS a také elektrický crossover 4, ale rovněž sporťák s názvem Midget, který vyráběla ještě jako britská automobilka v 60. a 70. letech minulého století.

Nechybí ani koncept elektromobilu Tata Avinya. Ten se prvně představil v dubnu roku 2022, nyní si však odbývá svou výstavní premiéru. Vypadá jako crossover tříd MPV a SUV a předpovídá plně elektrickou budoucnost značky Tata.

Suzuki Jimny dostalo pětidveřovou verzi

AutoMoto

Ukázala se i produkcí bližší verze Taty Sierra, která se prvně představila jako koncept v roce 2020 a během dvou let od nynějška má začít její sériová výroba. Své elektrické či vodíkové koncepty i produkční vozy přivezla také Toyota, Hyundai nebo Lexus.

Za speciální zmínku stojí malý elektromobil Vayve Eva, který má sice jen 14kWh baterii, ale i na tak málo energie dokáže údajně ujet až 250 km a nabízí možnost dobíjení sluncem. Je to první solární auto indického původu. Ovšem, zdali dojde sériové výroby, je zatím ve hvězdách.

Na čínském autosalonu hořel vystavený elektromobil

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám