Českou bitvu na Australian Open ovládla Krejčíková, do 2. kola postupují i Kvitová s Muchovou

Tenistka Barbora Krejčíková porazila v souboji dvou Češek v 1. kole Australian Open Sáru Bejlek 6:3 a 6:1 a postoupila do 2. kola. Také Petra Kvitová a Karolína Muchová vstoupily do Grand Slamu vítězně. Turnajová patnáctka Kvitová vyřadila v 1. kole Belgičanku Alison van Uytvanckovou 7:6, 6:2, Muchová porazila pro změnu Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6:2, 6:1. Mezi muži uspěli Jiří Lehečka a dvacetiletý Dalibor Svrčina.

Tento článek je více než rok starý.

Melbourne (Aktualizováno: 14:25 16. 1. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová returnuje v zápase proti Alison van Uytvanckové v 1. kole

Petra Kvitová returnuje v zápase proti Alison van Uytvanckové v 1. kole | Foto: Martin Keep | Zdroj: AFP / Profimedia

Neuspěla naopak nasazená pětadvacítka Marie Bouzková, která nestačila na Kanaďanku Biancu Andreescuovou 2:6, 4:6.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy Petry Kvitové po vítězném vstupu do turnaje

Kateřina Siniaková podlehla světové sedmičce Američance Cori Gauffové 1:6, 4:6 a patnáctiletá Brenda Fruhvirtová při grandslamovém debutu prohrála s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou 5:7, 2:6.

Těžká první kola

Česká jednička Kvitová, která vloni vypadla v Melbourne v prvním kole, nečelila v duelu s Van Uytvanckovou jedinému brejkbolu. Dvaatřicetiletá rodačka z Bílovce musela přesto o první set hodinu bojovat a uspěla až ve zkrácené hře. Ve druhé sadě se pak brzy ujala vedení 4:0 a utkání dovedla k vítězství.

„Jsem ráda, že jsem to nějakým způsobem zvládla. Pro mě jsou ta první kola na grandslamu vždy hrozně těžká a dnes to nebyla výjimka,“ řekla Kvitová.

„Naposledy jsem s Alison prohrála na olympiádě a tehdy mě to hodně bolelo. Když mi Jirka (trenér Vaněk) řekl, s kým hraju, nebyla jsem nadšená. Jsem ráda, že jsem to zvládla s úctou,“ doplnila česká jednička v rozhovoru pro Radiožurnál

Čtrnáctá účast pro Kvitovou i debut Svrčiny a Fruhvirtové. Australian Open startuje už v pondělí

Číst článek

V další fázi narazí na Ukrajinku Anhelinu Kalininovou, která porazila Coco Vanderwegheovou 6:3, 6:1.

Další české postupy

Loňská čtvrtfinalistka Krejčíková ztratila v duelu s o jedenáct let mladší Bejlek jen čtyři hry. Přišla jen jednou o servis a naopak krajanku pětkrát „brejkla“.

Ve 2. kole ji čeká další kvalifikantka Clara Burelová z Francie. V případě postupu může poté Krejčíková narazit na Kvitovou.

Šestadvacetiletá Muchová byla v duelu s Curenkovou lepší hráčkou. Předloňská semifinalistka sebrala ukrajinské soupeřce všech osm servisů a narazí ve 2. kole na turnajovou třináctku, Američanku Danille Collinsovou. Loňská finalistka vyřadila Rusku Annu Kalinskou 7:5, 5:7. 6:4.

Klíčové ztráty servisu

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu Bouzková, která plnila poprvé na grandslamovém turnaji roli nasazené hráčky, nezískala v duelu s vítězkou US Open z roku 2019 Andreescuovou ani jeden brejk. Sama o servis přišla třikrát a prohrála za hodinu a 42 minut.

Šestadvacetiletá Siniaková nezopakovala proti Gauffové triumf z listopadového Poháru Billie Jean Kingové. Rodačka z Hradce Králové vypadla na prvním grandslamovém turnaji sezony v úvodní fázi popáté za sebou a poosmé celkově.

V prvním setu přišla Siniaková dvakrát o servis a ztratila jej za 23 minut. Ve druhé sadě sice Češka získala brejk na 4:2, ten ale nepotvrdila a poté přišla o podání ještě jednou. V závěru jí nepomohlo ani šest odvrácených mečbolů.

Nejmladší účastnice turnaje Brenda Fruhvirtová, která se dostala do hlavního pavouka díky dvěma obratům v kvalifikaci, svedla s o třináct let starší Sasnovičovou sympatický souboj.

Ósakaová si dává znovu pauzu od tenisu, tentokrát kvůli těhotenství. Vrátit se chce příští rok

Číst článek

Teprve patnáctiletá Češka vedla v prvním setu nad 38. hráčkou světa 3:1, poté ale přišla třikrát o podání a sadu ztratila. Ve druhém setu si už Běloruska servis pohlídala a ukončila sérii pěti porážek. Příště vyzve světovou trojku Jessicu Pegulaovou z USA.

Lehečka i Svrčina jdou dál

Jednadvacetiletý Lehečka oslavil premiérový postup do 2. kola Grand Slamu na pátý pokus. Proti třiadvacátému hráči světa Ćorićovi se opíral o výborný servis, soupeři nabídl jen jeden brejk.

Sám proměnil pět z devíti brejkbolových příležitostí a zvítězil třikrát 6:3. Finalista loňského Turnaje mistrů pro hráče do 21 let vyhrál pátý ze sedmi zápasů v této sezoně.

O rok mladší Svrčina, který prošel do hlavní části Grand Slamu poprvé z kvalifikace, si vyšlápl na 64. hráče světa Munara. Také on přišel jen jednou o servis a to pouze v úvodu zápasu.

Rodák z Ostravy vyzve Japonce Jošihita Nišioku, vítěz by se mohl ve 3. kole střetnout s obhájcem trofeje Rafaelem Nadalem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme